Main menu

header

de Dana Purgaru

Deşi pare incredibil, au trecut 87 de ani de la apariţia celei mai cunoscute embleme din lumea animalelor, leul care rage şi anunţă începutul filmelor produse de studioul Metro-Goldwyn-Mayer (MGM). De-a lungul vremii, mai multe astfel de feline s-au perindat pe micile noastre ecrane, Slats, Jackie, Telly, Coffee, Tanner, George şi Leo.

Slats a fost împăiat şi expus la muzeu
Primul leu care a apărut în logo-ul casei americane de producţie cinematografică MGM a fost Slats. El s-a născut la Grădina Zoologică din Irlanda, la 20 martie 1919, şi a fost folosit în filmele alb-negru, începând cu „He Who Gets Slapped” (1924).
Slats a fost antrenat de dresorul Volney Phifer să mârâie mai degrabă decât să ragă (deşi în logo nu făcea nimic decât să se uite împrejur, fiind perioada filmelor mute) şi a participat timp de câţiva ani la turneele de promovare a studiourilor de film. A murit în 1936 şi a fost împăiat, pentru a fi expus la Muzeul McPherson din Kansas, SUA.

Jackie a scos primul sunet „pe peliculă”
Al doilea leu folosit în toate logo-urile filmelor alb-negru produse de MGM între anii 1928 şi 1956 a fost Jackie. A fost prima astfel de felină al cărei răget s-a auzit în era filmului mut, prin intermediul unei înregistrări pe gramofon. În plus, Jackie poate fi admirat şi în prima producţie cu tentă sepia, „Vrăjitorul din Oz” (1939).

Tanner, uşor de recunoscut
Între anii 1932 şi 1935, MGM a început experimentele cu culorile şi au fost folosiţi în logo doi lei, Telly, care a apărut în toate filmele color până în 1932, şi Coffee, între 1932 şi 1934. Între timp, dar şi mai târziu, leul Jackie era în continuare utilizat pe unele dintre peliculele produse alb-negru.
Următorul leu de la MGM a fost Tanner, în perioada 1934-1956. Acesta a fost dresat de Mel Koontz, care se ocupase şi de Jackie. Tanner poate fi recunoscut de iubitorii de pelicule clasice după faptul că răgea de două ori înainte ca filmul să înceapă.
În cel de-al patrulea logo al MGM, între anii 1956 şi 1958, a apărut George. Acestuia i se mai spunea, la acea vreme, Bob sau Jackie II.

Leo, de 54 de ani pe micile ecrane
Cel de-al cincilea logo, care poate fi urmărit şi în prezent, a început să fie difuzat în 1957 şi îl include pe Leo. Dintre toţi predecesorii săi, el are coama cea mai mică. Însă, acest lucru nu i-a adus un dezavantaj, ci, iată, este prezent pe micile ecrane de 54 de ani. Logo-ul cu el a avut două versiuni, una în care felina răgea de trei ori (1957-1960) şi alta în care răgea de două ori (utilizată începând din 1960).
În 1986, răgetul original a fost înlocuit cu unul stereofonic, refăcut de Mark Mangini, începând cu filmul „Poltergeist” (1982). Sunetul produs de leu a fost din nou înlocuit cu altul, mai agresiv, în 1995, folosindu-se o combinaţie computerizată între celelalte răgete.

- Leo a fost cumpărat de la un comerciant local şi a fost dresat de Ralph Helfer. Relaţia dintre cei doi s-a bazat pe dragoste, înţelegere şi respect, o noutate în acele vremuri în care, pentru astfel de antrenamente, erau folosite biciuri şi scaune.