Main menu

header

Vă pregătiţi să faceţi un drum cu maşina şi trebuie să luaţi şi câinele? El nu e obişnuit să călătorească în autovehicul şi vă este teamă că i se va face rău? 

Ţineţi-l pe bancheta din spate
    În acest caz trebuie să ţineţi cont de câteva reguli. În primul rând, este bine ca înainte de drumul preconizat să exersaţi urcatul şi ieşitul din maşină şi apoi să îl scoateţi la drumuri scurte. Duceţi-l mai întâi în locuri plăcute şi observaţi cum se comportă în maşină. Iată ce trebuie să faceţi: - Cu câteva ore înainte de a porni la drum nu trebuie să îi daţi patrupedului nimic de mâncare; - Nu îl ţineţi în portbagaj. Dacă este mic, puneţi-l într-o cuşcă specială, iar dacă este mare, pe bancheta din spate, pe o pătură.

Nu îl lăsaţi nelegat în autovehicul
    - Nu îl lăsaţi singur în maşină, mai ales când este cald afară, deoarece temperatura poate ajunge chiar şi la 60 de grade Celsius şi câinele poate muri; - Nu îi daţi nimic de mâncare în maşină; - Puteţi încerca să îi puneţi centura, să vedeţi dacă o suportă. Un câine de 30 kg, nelegat, într-un accident produs la 50 km/h poate genera o forţă de impact de… 600 kg! Dacă nu suportă centura, puneţi pe cineva în spate care să îl ţină sau legaţi-i lesa de scaun.

Pe căldură umeziţi-l cu un prosop ud
     - Dacă faceţi un drum lung, nu îi lăsaţi zgarda la gât şi opriţi o dată la o oră;

     - Luaţi apă şi un vas pentru acesta, chiar şi la drumurile scurte; - Dacă afară este foarte cald şi nu aveţi aer condiţionat în maşină, puteţi umezi un prosop cu care să înfăşuraţi câinele sau capul şi lăbuţele. Astfel se va răcori puţin;

     - Nu lăsaţi căţeluşul să scoată capul pe geam, deoarece obiectele zburătoare îl pot răni sau poate inspira o albină; - Dacă animalului îi curg excesiv balele, înseamnă că îi este rău şi trebuie să opriţi şi să îl scoateţi afară măcar zece minute.

Daniela Purgaru