Main menu

header

    Aveţi o pisică sau un căţel care are o problemă la coloana vertebrală sau îşi deplasează greu membrele posterioare? Acest lucru se poate întâmpla din cauza unui traumatism sau ca urmare a evoluţiei unor afecţiuni. Pentru a se afla exact natura acestei probleme este indicată examinarea specială a coloanei vertebrale. Doctorul Lescai Constantin Daniel, şef de clinică la Spitalul Veterinar Ilioara din Capitală, ne-a spus în ce constă aceasta şi care sunt cazurile în care este recomandată.

Radiologia, procedeu rapid de diagnosticare  
    Unul dintre mijloacele de diagnostic folosite în medicina veterinară este examinarea radiologică. „Produsul acestei examinări, radiografia, poate pune în evidenţă diferite leziuni, de tipul fracturilor, deplasărilor vertebrale sau osificărilor aberante. De asemenea, medicul poate urmări şi distanţa dintre două vertebre, liniaritatea lor, aspectul canalului medular şi densităţile osoase din diverse zone, integritatea vertebrelor şi a altor structuri vizibile radiologic”, ne-a spus medicul veterinar. Aceasta este de fapt o radiografie plană, simplă.

Radiografia cu substanţă de contrast
    De multe ori însă, pentru a investiga corect unele modificări ale spaţiului medular este nevoie de mai multă profunzime, în vederea stabilirii unui diagnostic precis. Pentru aceasta se poate apela la o examinare specială, numită radiografie cu substanţă de contrast. „Aceasta presupune injectarea unei substanţe de contrast, de obicei un compus iodurat, în canalul spinal, printre două vertebre, urmată apoi de examinarea radiologică. Astfel se vor evidenţia alterări sau obstrucţii ce pot exercita compresiuni la nivelul substanţei nervoase, provocând hemoragii, inflamaţii, durere şi alterarea influxului nervos până la lipsa completă a transmiterii acestuia, ducând la paralizie”, a completat specialistul.

Se poate afla precis locul ce trebuie operat
    O astfel de examinare specială este recomandată mai ales în cazul suspiciunii unor hernii de disc intervertebral, în care de obicei o simplă radiografie nu oferă foarte multe date de diagnostic. De asemenea, este indicată şi în cazul unor traumatisme la nivelul coloanei vertebrale, cauzate de căderi de la înălţime, accidente auto sau a problemelor de deplasare în cazul animalelor în vârstă. La Spitalul Veterinar Ilioara se realizează astfel de examinări, ce ajută la diagnosticarea şi tratarea unor afecţiuni cu punct de plecare la măduva spinării. Astfel, se poate afla cu precizie şi locul pentru eventuale intervenţii chirurgicale.

Rezonanţa magnetică nucleară, greu de realizat
    Există, de asemenea, şi alte metode superioare radiografiei cu substanţă de contrast, cum ar fi rezonanţa magnetică nucleară. Din păcate însă, realizarea şi interpretarea acesteia este încă extrem de limitată în medicina veterinară. Dacă aveţi întrebări legate de felul în care se execută aceste examinări ale coloanei vertebrale a animalelor, şi nu numai, vă puteţi adresa Spitalului Veterinar Ilioara, din Str. Ilioara, nr. 16 E, sector 5, număr de telefon 021/348.05.30.
Daniela Purgaru