Main menu

header

de Dana Purgaru

Specialiştii din cadrul Wildlife Conservation Society (WCS) au descoperit cu bucurie o populaţie sănătoasă şi viguroasă de leoparzi ai zăpezii în zonele sălbatice din nord-estul Afganistanului. La ora actuală se estimează că un efectiv de 4.500-7.500 de leoparzi mai supravieţuiesc în 12 ţări asiatice.

Populaţia mondială de leoparzi ai zăpezii a scăzut cu mai mult de 20% în intervalul ultimilor 16 ani. Braconajul pentru blănuri este cel mai mare pericol la adresa acestor prădători din Coridorul Wakhan din Afganistan. Un alt pericol este reprezentat de păstorii locali care pun capcane, felinele capturate urmând a fi vândute reţelelor de trafic ilegal cu animale protejate de lege. „Se pare că există speranţă îndreptăţită pentru leoparzii zăpezii din Afganistan. În prezent, scopul nostru este acela de a asigura un viitor sigur acestor animale magnifice, o dată cu prezervarea habitatului lor”, a declarat Peter Zahler, cercetător WCS.
Programul derulat de WCS a dus la crearea a 59 de locuri de muncă pentru paznicii care vor supraveghea regiunea şi vor învăţa comunităţile locale despre importanţa acestui prădător.