Main menu

header

de Dana Purgaru

Dragonul de mare, dracul de mare sau vipera de mare (Trachinus draco) are mărimea unui guvid, dar reprezintă un pericol pentru cei care se aventurează în mare şi au nenorocul de a călca pe el.

Are patru ţepi
Este dotat cu patru ţepi orientaţi înainte, situaţi pe partea dorsală, care, odată pătrunşi în piele, eliberează un venin ce acţionează asupra sistemului nervos şi a sângelui. Simptomele resimţite de victimă sunt: palpitaţii, delir, stări vomitive, febră şi durere.
Corpul acestui peşte este de şase ori mai lung decât înalt şi atinge maximum 50 de centimetri. Spatele este aproape drept, abdomenul rotunjit, capul este mare, botul scurt şi ochii bulbucaţi. Culoarea predominantă este cenuşiu-roşu, cu umbre galbene şi albastre pe laturi, iar burta este albă.

Trăieşte în nisip
Se hrăneşte cu viermi, crustacee, pui de peşte şi cu pui de calcan.
Peştele este răspândit în Oceanul Atlantic, Marea Mediterană şi Marea Neagră. Trăieşte pe funduri nisipoase, la adâncimi de 30-100 de metri, dar poate fi întâlnit şi în zone mai puţin adânci. Adulţii stau înfundaţi în nisip şi sunt agresivi atunci când sunt atinşi.
Când apa suferă o desalinizare considerabilă, dragonul de mare se apropie de ţărm şi poate afecta turiştii, la fel ca anul trecut, când zeci de persoane au fost înţepate şi au ajuns la spital.