Main menu

header

de Elena Şerban

Inteligenţa delfinilor este cunoscută de zeci de ani. De aceea, pentru a profita de creierul acestor mamifere, oamenii de ştiinţă americani, împreună cu specialiştii armatei americane, au pus la punct o „escadrilă” formată din delfini şi din lei de mare. Membrii acesteia localizează mine, plasează diferite obiecte pe anumite suprafeţe sub apă, pentru a-i ajuta pe oameni şi pentru a salva vieţi omeneşti. De asemenea, ei au fost antrenaţi să depisteze înotătorii potenţial ostili.

Program secret timp de 30 de ani
Escadrile formate din delfini şi lei de mare au fost puse în slujba armatelor din SUA şi alte câteva state încă din 1960. Atunci, în plin Război Rece, mamiferele erau folosite pentru a detecta mine de mare, pentru a recupera torpile inactive, dar şi pentru a testa obiecte utilizate în exerciţii navale.
Oficialii estimează că, prin Programul Mamiferele Marine, leii de mare au recuperat milioane de dolari din torpilele şi instrumentele căzute pe fundul mării.
Marina Militară a SUA a ţinut programul secret până în 1990, când, în premieră mondială, televiziunea CNN a fost lăsată să filmeze antrenamentele mamiferelor. În prezent, 75 de delfini şi 35 de lei de mare sunt antrenaţi în acest program. Mamiferele iau parte la exerciţii atât în ape reci (Alaska), cât şi în zone mai calde, cum ar fi Oceanul Pacific.
Ultima misiune a lor a fost în războiul din Irak.

Citesc gândurile oamenilor
Pentru a intercepta înotătorii potenţial ostili este valorificată rara capacitate a delfinilor de a citi anomaliile mentale ale oamenilor. În acest fel, ei pot identifica tipul de intenţie imediată al oricărui om pe lângă care înoată.
De asemenea, aceste animale sunt antrenate să caute explozibili şi poartă permanent o cameră video cu ajutorul căreia partenerii lor umani să poată primi informaţii despre potenţialele pericole. Misiunea e deosebit de periculoasă, însă Armata americană pretinde că nu există nicio altă modalitate mai sigură de a împiedica actele teroriste pe mare.

În curând vom putea vorbi cu ei!

Delfinii înţeleg peste o sută de cuvinte şi comenzi date de oameni, iar în ultimul timp folosesc iPad-ul pentru a învăţa abilităţi de bază în comunicare. Denise Herzing, fondator al proiectului „Dolphin Wild” din Florida, împreună cu Starner Thad, un cercetător în domeniul inteligenţei artificiale din cadrul Universităţii Georgia Tech, au dezvoltat un proiect numit „Telemetri şi auzul cetaceelor”. Herzing a încercat să comunice bidirecţional cu delfinii sălbatici încă din 1998, iar până acum a reuşit cu succes să îi înveţe pe aceştia să asocieze simboluri cu anumite comenzi specifice.