Main menu

header

de Dana Purgaru

Aproape orice viitor proprietar de câine se gândeşte, înainte de achiziţia acestuia, dacă e mai bine să ia un mascul sau o femelă. Fiecare opţiune are atât avantaje cât şi dezavantaje, iar acestea trebuie puse temeinic în balanţă. Doctor Daniel Lescai, şef de clinică la Spitalul Veterinar „Salvavet-Ilioara”, vă oferă mai multe informaţii pentru a vă ajuta să vă decideţi.

Femelele au mai multe probleme genitale
În cazul câinilor, ambele sexe includ majoritatea caracterelor de specie şi rasă, însă, între un mascul şi o femelă se poate alege în funcţie de specificul fiecărui sex în parte. „Dacă un viitor proprietar se gândeşte care dintre cele două sexe are perioada de supravieţuire mai lungă trebuie să ştie că nu există date sigure sau relevante în acest sens, însă se poate extrapola, în oarecare măsură, din datele din medicina umană, unde s-a constatat că femeile au o perioadă de viaţă mai lungă comparativ cu bărbaţii”, potrivit medicului veterinar. Însă, există şi alţi factori care pot înclina invers balanţa. Astfel, în decursul vieţii, o femelă nesterilizată are mai multe posibilităţi să sufere o afecţiune gravă în sfera genitală, ce-i poate scurta durata de viaţă. Acelaşi lucru este valabil şi pentru masculi, însă patologia se limitează, de cele mai multe ori, la tumori de prostată şi testicule. În cazul în care animalul este sterilizat, durata de viaţă poate fi prelungită.

Masculii sunt mai agresivi
Din punct de vedere al comportamentului, masculii pun mai multe probleme la creştere. „Acest lucru este valabil mai ales în ceea ce priveşte agresivitatea şi teritorialitatea. În cazul femelei, dificultăţile care pot apărea sunt legate mai ales de viaţa reproductivă, cicluri de călduri, gestaţii nedorite sau probleme ale gestaţiei, pui nedoriţi sau afecţiuni genitale grave”, a completat specialistul.
În ceea ce priveşte rasa, este foarte importantă cunoaşterea acesteia în prealabil, astfel încât să se evite nepotrivirile dintre animal şi stăpân. Astfel, spre exemplu, o persoană calmă şi puţin autoritară nu e bine să opteze pentru un Cane corso sau dacă viitorul stăpân locuieşte într-un apartament e bine să nu îşi ia un Ciobănesc caucazian. De asemenea, e indicat să ştiţi că un Basset sau un Beagle nu vor suporta singurătatea, iar un Doberman va fi mereu foarte teritorial.