Main menu

header

13-03-1de Dana Purgaru

De-a lungul timpului, în nenumărate producţii cinematografice sau de televiziune, câinii-actori au impresionat poate mai mult decât protagoniştii umani, declanşând empatia spectatorilor. Fie că era vorba despre scene dramatice sau despre comedii, patrupedele şi-au luat rolul în serios şi au rămas în amintirea telespectatorilor generaţii la rând. Iată cei mai cunoscuţi căţei care au jucat în filme şi seriale şi care au inspirat numele a milioane de semeni de-ai lor din lumea întreagă.

Lassie
Unul dintre cei mai cunoscuţi câini din lume, protagonistul filmului „Lassie se întoarce acasă” (1943), un exemplar al rasei Collie (foto), era de fapt mascul şi îl chema Pal.

Rin Tin Tin
Printre primii câini-vedete se numără Rin Tin Tin, un Ciobănesc German care a apărut în serialul american de televiziune cu acelaşi nume. Actorul lătrător a jucat în 24 de producţii ale Casei Warner Bros şi a făcut parte chiar din marea trecere de la filmul mut la cel sonor.

Toto
Căţelul lui Dorothy din „Vrăjitorul din Oz” (1939) făcea parte din rasa Cairn Terrier, iar numele său real era Terry, o... căţeluşă. Se pare că antrenorul acesteia a primit pentru contribuţia sa la film 125.000 de dolari pe săptămână.

Tequilla
Serialul poliţist „Tequilla & Bonetti”, care a făcut furori în anii ’90, a avut ca protagonist canin un exemplar din rasa Dog de Bordeaux.

Beethoven
Simpaticul Saint Bernard, care a jucat în primele două filme din serie, se numea Chris şi era la fel de zăpăcit ca şi în faimoasele pelicule.

Pongo
Personajul Pongo, tăticul celor 99 de dalmaţieni din filmul „101 dalmaţieni”, a inspirat milioane de iubitori de animale din întreaga lume, care au creat la acea vreme o adevărată psihoză pentru această rasă.

Milo
Spumoasa comedie „Masca” nu l-a avut ca protagonist doar pe Jim Carey, ci şi pe Milo, un Terrier Jack Russel foarte inteligent. Numele său real era Max.

Colţ Alb
Emoţionantul film de aventuri „Colţ Alb” (1991), inspirat după romanul lui Jack London, l-a avut ca protagonist canin, alături de actorul Ethan Hawke, pe Jed, o corcitură de lup şi câine.

Max
Buldogul englez din serialul poliţist „Jake şi Grăsanul” este greu de uitat pentru cine a urmărit episoadele, fiind caracterizat în special de... băluţele pe care le lăsa peste tot.

Fang
Apariţia patrupedului detectivului din celebrul serial „Columbo” stârnea întotdeauna zâmbetul telespectatorilor. Este vorba despre un exemplar din rasa Basset Hound, pe nume Fang (Colţ).

Hooch
Un căţel din rasa Dog de Bordeaux, pe numele real Beasley, s-a putut mândri că a jucat alături de celebrul actor Tom Hanks în serialul „Turner & Hooch” din anul 1989.

Colţ
Câinele Colţ, al gigantului Hagrid din „Harry Potter”, este un Mastiff Napoletan pe cât de leneş, pe atât de simpatic.

Buck
Când a jucat în serialul „Familia Bundy”, Buck, din rasa Ciobănesc Briard, avea 12 ani. În urma succesului avut a devenit şi personaj de benzi desenate.

Protagonişti români

13-03-2„Patrocle, mie mi-e frică de bursuc!”. Este una dintre replicile Lizucăi, care cutreiera împreună cu căţeluşul său, Patrocle, „Dumbrava minunată”, imaginată de Sadoveanu. Patrupedul (foto sus), din rasa Teckel, era foarte devotat şi curajos. Un alt personaj lătrător celebru este Costel (foto jos). În faimoasele pelicule româneşti de comedie din seria „BD”, Ciobănescul German adjunct al plutonierului Căpşună se evidenţiază prin inteligenţă, ajutând la prinderea hoţilor, dar şi prin diverse năstruşnicii pe care le pune la cale. Numele său real era Rurich şi, de fapt, chiar era de la... Miliţie.