Main menu

header

de Dana Purgaru

Trei păsări suedeze au stabilit un nou record la zborul pe distanţe lungi, după ce au reuşit să parcurgă fără oprire 6.000 km, reprezentând distanţa dintre Suedia şi vestul Africii, cu o viteză medie de 70 km/h. Datele au fost prezentate într-un studiu al Universităţii Lund.

Au bătut din aripi două zile şi jumătate
Becatina mare este numele speciei de păsări care a reuşit performanţa deosebită. Aceste zburătoare trăiesc în zone umede de lunci sau tundră, din Rusia până în Islanda. Exemplarele studiate şi-au început migraţia de toamnă în august 2009 de la Lacul Ånnsjön, din apropierea staţiunii de schi suedeze Åre. În călătoria lor au străbătut jumătate din Suedia, apoi Europa, Deşertul Sahara şi s-au oprit în Nigeria, în vestul Africii. Becatinele au zburat nonstop, timp de două zile şi jumătate.

S-au dus în Congo şi apoi s-au întors „acasă”
Cercetătorii care au urmărit păsările susţin că nu mai există vreun caz asemănător al unui alt animal care să fi străbătut o distanţă atât de mare într-un timp atât de scurt. „Este un fel de record mondial”, a declarat profesorul Åke Lindström.
După ce au poposit o vreme în Nigeria, cele trei zburătoare şi-au continuat călătoria spre pădurile tropicale din Congo, unde nu au stat decât circa şapte săptămâni. Becatinele au pornit apoi înapoi spre „casa” lor din Suedia, însă, de această dată, ele s-au oprit în Balcani. Au ajuns în Suedia în mai anul acesta.

- Oamenii de ştiinţă cred că păsările nu s-au oprit deloc pe parcursul călătoriei, deşi au avut numeroase ocazii, deoarece le-a fost frică de atacurile eventualilor prădători.