Main menu

header

14-03-1de Dana Purgaru

Printre eroii americani de la 11 septembrie 2001 se numără şi în jur de o sută de câini special antrenaţi, care au contribuit la operaţiunile de salvare sau de recuperare a rămăşiţelor umane. Cei 15 care au supravieţuit până la momentul fotografierii lor sunt protagoniştii unei cărţi apărute la 11 septembrie 2011, intitulată „Retrieved” („Recuperat”).

În umbra salvatorilor umani
O dată cu împlinirea a zece ani de la atentatele de la 11 septembrie 2001 au fost comemorate cele circa 3.000 de victime ale atacurilor teroriste şi au fost amintiţi unii dintre salvatorii umani, care au scos dintre ruine supravieţuitori prinşi sub dărâmături. Însă, din păcate, recuperatorii canini au rămas în umbră. Călătorind în nouă state americane, din Texas până în Maryland, fotografa de origine olandeză Charlotte Dumas, în vârstă de 34 de ani, a pozat cele 15 exemplare canine rămase în viaţă, eroi mai puţin cunoscuţi ai Americii.

12 exemplare au rămas în viaţă
„Am simţit că acesta a fost un moment de cotitură, în special pentru câini care, deşi nu au fost uitaţi, nu sunt la fel de proeminenţi precum salvatorii umani”, a declarat Dumas. Cariera sa s-a axat pe fotografii cu patrupedele din poliţie sau din armată (în special cele care au venit din războaiele din Irak şi Afganistan), iar munca la cartea „Retrieved” a început-o în martie anul acesta. „Câinii salvatori nu se deosebesc de ceilalţi decât prin faptul că au o mai mare putere de concentrare şi un simţ crescut al responsabilităţii. Acum, aceste patrupede strălucesc cu adevărat după zece ani”, a completat Charlotte Dumas.
Trei dintre cei 15 câini au decedat până la apariţia cărţii.