Main menu

header

de Dana Purgaru

Operaţiile estetice au apărut cu scopul de a îmbunătăţi viaţa şi imaginea pacientului care suferea de anumite probleme de sănătate. În prezent, nu numai oamenii se pot bucura din plin de beneficiile acestui tip de intervenţie chirurgicală, ci şi animalele de companie fie că sunt câini, pisici, păsări, rozătoare şi chiar porci. Această tendinţă este la modă în prezent în Statele Unite ale Americii şi în Marea Britanie.

Intervenţia pentru entropion, cea mai întâlnită în Anglia
Conform unor informaţii date publicităţii de cea mai mare companie britanică pentru asigurarea animalelor de companie, anul trecut a fost plătită suma de 1,5 milioane de lire sterline doar pentru operaţii la nas destinate câinilor şi pisicilor din Regatul Unit. Suma a confirmat o creştere cu peste 25% a acestui tip de cheltuieli, comparativ cu anul 2007.
Intervenţiile chirurgicale estetice sunt menite să îmbunătăţească existenţa vieţuitoarelor afectate de diverse probleme specifice anumitor rase ori care apar, inevitabil, la o vârstă înaintată. Spre exemplu, la ora actuală, în Marea Britanie, cea mai populară intervenţie chirurgicală constă în reducerea stratului de piele din jurul pleoapelor şi ochilor câinilor din rasele Bloodhound, Bulldog şi Mastiff, care suferă în mod obişnuit de o afecţiune genetică denumită entropion.

Lifting şi la un Shar Pei
La sfârşitul anului trecut, un câine din rasa Shar Pei, pe nume Molly, a fost supus la două operaţii menite să-i întindă pielea din jurul ochilor. Patrupedul, în vârstă de 1 an, avea pliurile pielii foarte mari încă de la naştere. După operaţie, Molly a văzut pentru prima oară.

Un moft pentru proprietarii înstăriţi
La fel ca în cazul oamenilor, nu toate operaţiile estetice se realizează pentru că „pacientul” are probleme de sănătate. Astfel, în anii ’90, când asemenea intervenţii la animale au început să fie „pe val” în America, foarte mulţi proprietari înstăriţi au optat pentru operaţii menite a reduce salivaţia abundentă a câinilor sau pentru montarea de proteze estetice testiculare destinate câinilor masculi castraţi.

Urmează porcul Boris

Boris este un porc în vârstă de 3 ani, din Rosewater, Australia, care urmează să treacă printr-o operaţie estetică de lifting al sprâncenelor. Intervenţia nu e una de înfrumuseţare, ci este necesară pentru sănătatea animalului.

Pielea în exces îi acoperă ochii
Boris este un porc de companie pe care soţii Cane l-au achiziţionat când acesta era foarte mic, sperând că nu va creşte prea mult. Totuşi, animalul a ajuns la aproape 250 kg. Recent, proprietarii l-au pus la regim, însă, din cauza pierderii din greutate, pielea animalului s-a lăsat peste măsură, acoperindu-i ochii şi obstrucţionându-i vederea.
În ciuda faptului că are un aspect impunător şi pare greoi, Boris este foarte jucăuş. De asemenea, potrivit stăpânilor, este şi foarte... igienic. „Uneori mai aduce noroi în casă, dar în general este mai curat decât câinii noştri”, a declarat Graeme Cane.
Pentru a fi operat, porcul va fi transportat la clinica veterinară într-o remorcă pentru cai.