Main menu

header

16-03-1de Gabriela Niculescu

Cântăreaţa Delia Matache nu se simte bine în pielea sa decât dacă are în preajmă un suflet cald, pe care să-l ocrotească. Şi aici nu ne referim neapărat la un partener de viaţă, ci la... un căţel. Până nu demult a avut-o pe Moly, o superbă căţeluşă din rasa Chow-Chow, pe care a lăsat-o în grijă unor rude, la ţară. Acum îl are pe Louie, un Bichon cuminte, dar foarte gelos. Prin ce se deosebeşte el de alte „ghemotoace” de blană din rasa lui? Prin faptul că recunoaşte animalele şi, dacă în mod obişnuit nu latră, atunci când le vede la televizor sau pe stradă, fie că sunt vii sau împăiate, are grijă să le „certe” îndelung, după cum spune artista.

„Moly se aşeza mereu în dreptul geamului când voia să intre”
- Ai avut multe animale de-a lungul anilor?
- Am avut, când eram mică, de toate. În fiecare primăvară îmi cumpăram pui de găină şi răţuşte. Aveam papagali, sora mea avea şi hamster, am adus acasă şi o pisică birmaneză pe care, ulterior, am dat-o unui vecin.

- Ce mai face Moly?
- Moly a dispărut o perioadă şi cred că cineva a furat-o din faţa casei. Ea se aşeza mereu în dreptul geamului când voia să intre, dar într-o zi n-a mai apărut. Am căutat-o îndelung într-o zi din iarna trecută până am îngheţat. Oamenii îmi tot spuneau că au văzut-o în zona unui parc în urmă cu 20 de minute, cu jumătate de oră şi într-un final am găsit-o întâmplător la câteva cartiere depărtare de zona în care fusese văzută iniţial. Acum este la ţară, pentru că era destul de dificil să ţin doi căţei într-un apartament. Important este că acum e bine.

- Bichonul de când îl ai?
- Pe Louie l-am cumpărat de ziua mea. Are deja aproape 2 ani.

- Cum îl îngrijeşti, acasă sau la saloane specializate?
- Îl spăl acasă cu şamponul meu şi îi dau cu balsamul meu o dată la trei săptămâni. Este un câine care suportă produsele cosmetice pe care le folosesc şi eu. Nu am încredere în cele de îngrijire destinate animalelor. Nu pot fi sigură de ce conţin.

„Când merg la alergat în parc îl iau cu mine”
16-03-2- Ce alimentaţie are Louie?
- Îi prepar carne de pui în toate variantele, cu orez sau cu legume, şi masa principală constă în hrană uscată pentru talia şi vârsta lui. Îi asigură aportul necesar de vitamine şi de minerale.

- Cât timp îţi petreci cu el?
- Îl iau cu mine în oraş, ca să nu stea singur acasă. Îl scot în fiecare dimineaţă şi seară să-şi facă nevoile, iar o dată pe săptămână, când merg la alergat în parc, îl iau cu mine. De curând am fost la munte, a urcat, a alergat foarte bine, are rezistenţă la efort.

- Când pleci în vacanţe cu cine rămâne?
- Eu stau în apartament cu sora mea tocmai în ideea de a nu-l lăsa niciodată singur pe Louie. Dacă eu nu sunt acasă, se ocupă ea de el.

- Are vreun obicei special?
- Ne amuză foarte tare când recunoaşte orice animal la televizor şi se duce să-l „certe”. Nu obişnuieşte să latre, dar atunci când vede o pasăre sau un animal la televizor latră cât pentru tot timpul cât a fost tăcut. Nu ştiu ce le povesteşte el, dar le ţine o „teorie” zdravănă.

„De gelozie a făcut pipi pe hainele musafirului“

16-03-3- Louie face nebunii prin casă, roade ceva?
- Nu roade nimic. Este cel mai cuminte câine pe care l-am văzut. Doar că este foarte gelos. El doarme cu mine sau cu sora mea în pat şi într-o zi a venit cineva la ea. Louie a rămas în sufragerie şi a plâns la uşa dormitorului. Nu i-au deschis, s-a enervat şi, de gelozie, a făcut pipi pe hainele musafirului.