Main menu

header

de Dana Purgaru

O specie de delfini din Grecia a fost observată reacţionând diferit la decesul unui membru al grupului. Acest lucru i-a făcut pe cercetători să se gândească la posibilitatea ca şi cetaceele să fie capabile să înţeleagă conceptul de moarte.

Manifestă empatie şi intuiţie
Deşi moartea este rareori observată în sălbăticie şi este uşor să se atribuie, în mod eronat, emoţii umane animalelor, câteva specii inteligente şi sociale, cum ar fi gorilele, cimpanzeii şi elefanţii, pot manifesta un comportament specific la moartea unui seamăn. Acesta a fost interpretat de cercetători ca asemănător jelitului.
Studiul cercetătorilor greci a demonstrat că delfinii au neuroni specializaţi, ce au legătură cu empatia şi intuiţia, şi pot avea chiar o reacţie complexă la moarte. Acest lucru s-a petrecut în urma observării unei mame delfin la moartea puiului ei nou-născut. Aceasta l-a ridicat deasupra apei, în ceea ce părea a fi o încercare de a-l face să respire. „A repetat această mişcare continuu, frenetic, în timpul celor două zile de observaţii”, au declarat cercetătorii.

Ritualuri de jelire
Un an mai târziu, oamenii de ştiinţă au descoperit un grup de delfini ce înconjurau un pui care înota cu dificultate. Acesta avea urme albicioase pe corp, posibil de la expunerea la pesticide sau poluarea cu metale grele. „Grupul părea stresat, înotând neregulat. Adulţii încercau să ajute puiul să stea la suprafaţă, dar acesta se scufunda. A murit o oră mai târziu”, au menţionat specialiştii.
Şi Ingrid Visser, de la Institutul de Cercetare a Balenelor Ucigaşe din Noua Zeelandă, a văzut delfini şi balene purtând pui morţi, în ceea ce părea a fi un ritual de jelire, ce poate fi asociat cu manifestarea durerii la oameni.