Main menu

header

de Dana Purgaru

Broaştele ţestoase pot fi grupate, în funcţie de provenienţa lor, în ţestoase din zone tropicale, care nu hibernează, şi ţestoase din zone nontropicale, care hibernează, adică intră într-o stare de dormitare pe perioade ce se pot prelungi chiar şi până la opt luni, în care apa şi hrana sunt insuficiente. Doctor Lescai Constantin Daniel, şef de clinică la Spitalul Veterinar Ilioara din Capitală, vă spune mai multe despre acest fenomen.

Trebuie să fie pregătită fizic pentru această etapă
În cazul în care aveţi ca animal de companie una sau mai multe broaşte ţestoase, trebuie să vă documentaţi cu privire la mediul său de provenienţă şi la cerinţele ce derivă din acesta. Informându-vă, veţi afla dacă aveţi un exemplar ce hibernează sau nu.
Înainte de a permite animalului să intre în această stare de dormitare, este necesar să îi controlaţi sănătatea. „Se observă dacă ţestoasa prezintă scurgeri purulente la nivelul ochilor, nasului ori cloacei, dacă are ochii înfundaţi ori, dimpotrivă, tumefiaţi, dacă are leziuni pe carapace şi dacă nu are depozite suficiente de grăsime. În aceste cazuri este bine să amânaţi hibernarea şi să recurgeţi la tratament şi la susţinere prin hrană de bună calitate”, ne-a spus medicul veterinar.
Ţineţi legătura cu un specialist şi pregătiţi împreună broasca ţestoasă pentru perioada de hibernare, ştiut fiind faptul că în această perioadă animalul nu este protejat de sistemul imunitar, fiind, practic, lipsit de rezistenţă.

Raţia alimentară se scade treptat
Dacă starea de sănătate a ţestoasei este bună şi are suficiente depozite de grăsime, pasul următor este ca înainte de hibernare, cu circa una-două săptămâni, să îi scădeţi treptat raţia alimentară. „Astfel se preîntâmpină riscul de a rămâne în intestin a unor resturi de mâncare, ce pot fermenta, afectând starea de sănătate pe parcursul hibernării. Unele ţestoase mănâncă mai puţin, ştiind că se apropie această perioadă, însă este bine ca stăpânul să controleze hrana ingerată.
Speciile acvatice hibernează chiar şi la 30 de centimetri sub apă, atât timp cât nu îngheaţă. Dacă iernile sunt foarte reci, ţestoasa poate hiberna într-un bazin cu apă, în casă. Ea se va ascunde pe fundul bazinului şi îşi va reduce la maximum procesele biologice, scăzând cantitatea de oxigen necesară. La speciile nonacvatice, hibernarea se poate face şi într-o cutie, dar într-o cameră puţin folosită, cu puţină lumină şi cu temperaturi sub 10°C, dar mai mari de 2°C. „Trebuie verificat mereu dacă broasca ţestoasă hibernează, în caz contrar, la temperaturi mai mari de 10°C, nu se produce o adevărată hibernare, iar ea consumă mai multe resurse de grăsime şi de vitamine, afectând astfel starea sa de sănătate”, a completat specialistul.

De reţinut! În cazul în care ţestoasa beneficiază de lampă cu ultraviolete, o temperatură optimă, constantă, asigurată de un încălzitor şi de hrană suficientă, nu este necesar să intre în hibernare.