Main menu

header

de Dana Purgaru

Mulţi iubitori de animale îşi doresc să aibă în casă papagali. Este importantă însă o documentare prealabilă cu privire la cerinţele speciei alese, pentru că orice viaţă luată în grijă reprezintă o nouă responsabilitate, iar un papagal nu este nici pe departe doar un animal de companie menit să stea în cuşcă. Doctor Daniel Lescai, şef de clinică la Spitalul Veterinar „Salvavet-Ilioara”, vă oferă mai multe informaţii.

Cerinţele, direct proporţionale cu dimensiunile
Cu cât papagalul are dimensiuni mai mari, cu atât este mai inteligent şi mai greu de întreţinut, deoarece are nevoie de spaţiu pentru a zbura în voie şi a-şi antrena astfel muşchii. De asemenea, trebuie să ştiţi că aceste animale se ataşează, în timp, de stăpân. „Lipsa îndelungată a acestuia sau lipsa de atenţie zilnică poate determina o reacţie stresantă, manifestată prin automutilări, autodeplumări sau diminuarea poftei de mâncare”, ne-a spus medicul veterinar. Acesta este şi motivul pentru care nu este bine să ţineţi un singur papagal.

Oferiţi-le zilnic ocazia de a zbura
În acelaşi timp, păsările se stresează foarte uşor la schimbarea mediului sau a condiţiilor de trai. „Papagalii au nevoie de un regim relativ strict de lumină, de o temperatură echilibrată şi fără curenţi de aer. Putem chiar încălzi şi umidifica aerul din încăpere cu aparate speciale, pentru a realiza o atmosferă propice acestor păsări”, a completat specialistul.
Hrana trebuie să fie echilibrată şi mereu disponibilă şi chiar îmbogăţită cu vitamine şi cu minerale.
Cel mai bine este să permiteţi păsărilor să zboare libere prin locuinţă, lăsându-le totodată liber accesul în colivii pentru mâncat, adăpat şi dormit. Nu trebuie decât să aveţi grijă la uşi, ferestre şi la vasul de toaletă, astfel încât să nu se producă accidente.
La primele semne de boală - diaree, lipsa poftei de mâncare, regurgitare sau apatie - trebuie să luaţi legătura cu medicul veterinar.

Aveţi un căţel, o pisică, un papagal sau orice alt animal care vă este drag şi doriţi să aflaţi cum să îl îngrijiţi, dacă hrana pe care i-o daţi este corespunzătoare sau ce semnifică un anumit simptom pe care l-aţi observat la acesta? Doctor Daniel Lescai, şef de clinică la Spitalul Veterinar „Salvavet-Ilioara”, vă va răspunde la toate întrebările o dată la două săptămâni.