Main menu

header

de Dana Purgaru

Deşi nu au aripi, unii şerpi sunt capabili să zboare, lansându-se de la circa 60 de metri şi parcurgând astfel peste 200 de metri. Aceasta este concluzia la care a ajuns biologul Jake Socha, de la Virginia Tech, Statele Unite ale Americii, în urma unui studiu la care s-au folosit camere video.

Segmentele corpului au rol de aripi
Cel puţin cinci specii de reptile arboricole din familia Chrysopelea, răspândite în sud-estul Asiei, sunt capabile să zboare, lansându-se de pe ramuri. „Chiar dacă şerpii se aflau în mişcare, îndreptându-se în jos, erau într-un oarecare fel împinşi în sus, deoarece forţa aerodinamică era mai mare decât greutatea reptilei. Cu alte cuvinte, nu este vorba despre o planare pentru a încetini căderea, ci despre un zbor în toată puterea cuvântului, pe care şarpele decide, la un anumit moment, să-l încheie, dirijându-se în jos”, a declarat Socha după ce au fost analizate imaginile filmate şi au fost reproduse în laborator condiţiile de zbor. „Şarpele se mişcă mult în timp ce se află în aer şi este ca şi cum mai multe segmente din corpul lui flexibil ar deveni aripi”, a precizat biologul.

Fenomenul, studiat de Pentagon

Descoperirea a atras atenţia Departamentului de Apărare al Statelor Unite, iar grupul de cercetare condus de Jake Socha, finanţat iniţial de Societatea National Geographic, e acum susţinut de o agenţie a Pentagonului care se ocupă de studiul tehnologiilor militare.