Main menu

header

de Dana Purgaru

Castrarea sau sterilizarea este operaţiunea prin care animalele pierd capacitatea reproductivă şi comportamentele asociate funcţiei reproductive. Din păcate, deşi reprezintă o intervenţie benefică pentru animal, mulţi proprietari o consideră o „mutilare”. Doctor Daniel Lescai, şef de clinică la Spitalul Veterinar „Salvavet-Ilioara”, abordează şi demontează câteva dintre miturile care circulă despre castrare.

Se face sub anestezie totală
Aproape toate animalele de casă pot fi castrate. „Operaţia este efectuată pe animalul sănătos şi prezintă avantaje importante pentru sănătatea şi confortul atât al acestuia, cât şi al stăpânului”, ne-a spus medicul veterinar. „Sterilizarea se poate face la orice vârstă, însă după 10 ani este recomandată doar în cazuri de urgenţă precum gestaţie avansată, piometru ori tumori mamare sau genitale. Nu este o manoperă simplă, dar este una obişnuită, de rutină”, a completat specialistul.

Mitul 1: „Animalul este maltratat”
Prin această operaţiune, animalele nu suferă deloc o maltratare sau o modificare a caracterelor morfologice vizibile, aşa cum se spune în popor. Anestezia nu permite ca animalul să perceapă nimic din timpul operaţiunii, iar durerile sunt inexistente.

Mitul 2: „După sterilizare se îngraşă”
Un alt mit care circulă, legat de castrare, este că animalele sterilizate se îngraşă. Acest lucru se întâmplă mai ales din cauza stăpânilor, a cantităţii şi a calităţii necorespunzătoare a hranei, la care se adaugă lipsa de exerciţiu fizic zilnic.

Mitul 3: „Femelele trebuie să facă pui măcar o dată”
Medicina veterinară recomandă pentru animalele fără pedigree sterilizarea înainte de primul ciclu de „călduri”, diminuând astfel la maximum riscul apariţiei unor tumori mamare sau de origine genitală.

Mitul 4: „Masculii trebuie operaţi după vârsta de 1 an”
Masculii se pot steriliza chiar şi la vârsta de 4-5 luni fără să se observe o încetinire a creşterii sau o modificare în rău a comportamentului.

Mitul 5: „Motanii vor face blocaj renal”
După sterilizare, în cazul motanilor nu apare creşterea susceptibilităţii de obstrucţie uretrală. Pentru aceasta însă, la fel ca la mitul legat de îngrăşare, trebuia administrată numai hrană corespunzătoare, la sfatului medicului veterinar.

- Preţul unei operaţii de castrare variază între 100 şi 300 de lei.