Main menu

header

de Dana Purgaru

Oamenii de ştiinţă au studiat modul în care comportamentul câinilor este influenţat de sex, vârstă şi mărime, dar şi de anumite caracteristici ale stăpânului care îi plimbă. În urma cercetării, specialişti au remarcat că impactul cel mai mare asupra comportamentului canin îl are sexul persoanei care plimbă câinele. Precum şi prezenţa sau absenţa lesei.

Prezenţa lesei determină frustrare
Studiul a fost realizat în urma observării unui număr de aproape 2.000 de interacţiuni între câinii din oraşul Brno, Cehia. Observaţiile au fost făcute în cursul plimbărilor de dimineaţă şi al celor de după-amiază. Rezultatele au arătat că patrupedele care sunt ţinute în lesă se miros mai rar unele pe altele şi se ameninţă între ele de două ori mai mult, comparativ cu animalele lăsate libere. Specialiştii cred că acest fenomen este determinat de frustrarea pe care câinele o resimte din cauza ţinerii în lesă, care nu îi permite să-şi desfăşoare comportamentul natural. De asemenea, patrupedul ţinut în lesă are tendinţa de a-şi proteja proprietarul, acesta fiind văzut ca o resursă de hrană şi de afectivitate.

O reflecţie a ceea ce simte stăpânul
Studiul a reliefat şi că animalele plimbate de bărbaţi tind să se manifeste mai agresiv decât cele plimbate de femei, iar specialiştii spun că este posibil ca acest fenomen să fie unul determinat cultural, influenţat de modul în care stăpânul îşi dresează câinele. Aceste animale au capacitatea de a percepe semnalele subtile ce trădează emoţiile şi stările de spirit ale oamenilor de lângă ei. Faptul că omul este binevoitor sau este în defensivă ori agresiv se reflectă, astfel, de multe ori, în comportamentul câinelui.