Main menu

header

de Elena Şerban

Mulţi dintre noi aproape că nu ne imaginăm viaţa fără un animal de companie. Doar că, deşi le iubim foarte mult, acestea ne pot scoate din sărite din cauza unor obiceiuri de care, oricât ne străduim, nu reuşim să le dezvăţăm. Atenţie, însă! Acestea ne pot transmite astfel faptul că sunt nemulţumite de ceva sau că suferă de o afecţiune, aşadar, trebuie identificată cauza. Un grup de medici veterinari, citaţi de un site de peste Ocean, a făcut o listă cu cele mai frecvente „proaste” obiceiuri şi cauza lor, dar şi modalitatea de a le elimina.

Probleme... pisiceşti
Una dintre cele mai frecvente neplăceri cu care se confruntă posesorii de pisici este că acestea aruncă mâncarea pe podea. Dacă acest lucru devine un obicei, aflaţi că el poate fi cauzat de un bol de plastic. Micile feline nu agreează acest material nici pentru vasele de apă şi mai ales pentru cele de hrană.
În cazul în care aţi schimbat deja acest bol cu unul din metal sau din ceramică şi pisica tot aruncă mâncarea, ea se simte neglijată. Prin acest obicei, ea încearcă să atragă atenţia asupra sa. Jucaţi-vă cu ea înainte de a o hrăni.
Foarte curate, pisicile au grijă de igiena lor mult mai mult decât alte animale. Există însă şi feline care nu vor să folosească litiera. Cauza pentru care se întâmplă acest lucru? Nu le place cutia sau vor să amplasaţi litiera în altă parte. Un alt motiv pentru care pisica urăşte să meargă la litieră este acela că aceasta are capac, că are un miros deosebit sau că nu este curată. De aceea, încercaţi să înlocuiţi litiera sau să îi schimbaţi locul şi să o ţineţi mereu curată.
De asemenea, pentru că felinele urăsc zgomotele puternice, este posibil să se simtă inconfortabil şi de aceea să urineze în altă parte.

Adio concerte nocturne!
O noapte calmă şi liniştită se poate transforma într-una albă dacă pisica dumneavoastră se pune pe mieunat şi nu se opreşte indiferent de ce îi faceţi. Nu vă enervaţi pe ea! Dacă este o pisică în vârstă, repriza noctură de mieunat poate fi un semn că are probleme cu glanda tiroidă, mai precis suferă de hipertiroidism. O altă cauză a concertelor nocturne este schimbarea (de orice fel) sau pur şi simplu, plictiseala.
Dacă pisica nu a fost sterilizată, acest mieunat ar putea fi un semn al dorinţei de împerechere. Scăpaţi de această neplăcere dacă o castraţi.

Bucurie prin urinat? Mai bine nu!
Mulţi câini îşi manifestă bucuria de a-şi revedea stăpânul... urinând. Oricât de „onorantă” este această manifestare, faptul că trebuie să ştergeţi în urma animalului nu este deloc o bucurie. Însă, aflaţi că poate fi vorba despre o problemă ce se numeşte urinare de submisiune (supunere).
Dacă e vorba despre o manifestare a afecţiunii, apelaţi la următorul truc: încercaţi să vorbiţi cu câinele înainte ca acesta să vă vadă. Vorbiţi-i prin uşa apartamentului câteva secunde sau, dacă staţi la casă, înainte de a păşi în curte. În acest fel, patrupedul se va calma înainte să vă vadă şi va fi mai liniştit apoi.

Arătaţi-le cine este stăpânul
Un câine care îşi trage stăpânul cu lesă cu tot nu e un lucru neobişnuit. Însă acest lucru este neplăcut, mai ales dacă proprietarul este mai în vârstă. Acest obicei poate fi cauzat de faptul că aceste patrupede sunt foarte curioase, vor să ştie tot ce e în jurul lor şi sunt ghidate de miros. Una dintre metodele eficiente în acest caz este aceea de a acorda o mai mare atenţie animalului. Mai precis, nu vorbiţi la telefon sau cu alte persoane când sunteţi împreună la plimbare, ci jucaţi-vă cu animalul, arătaţi-i diverse lucruri de afară, încurajaţi-l să se joace cu alţi câini şi, mai ales, arătaţi-i că dumneavoastră sunteţi stăpânul şi nu vă lăsaţi condus.

Căderea în exces a părului
Părul de pisică sau de câine strâns de peste tot, prin casă, pe covoare, pe parchet, este o adevărată corvoadă. Dacă năpârlirea are loc de două-trei ori pe an, nu e o problemă, însă, dacă problema persistă, poate fi cauzată de pielea uscată, de alimentaţia necorespunzătoare sau chiar de stres. Ce faceţi în aceste condiţii? Periaţi animalul timp de cel puţin cinci minute în fiecare zi, îmbogăţiţi-i alimentaţia şi, mai ales, adăugaţi câteva picături de ulei de măsline în mâncare.

Rosul pantofilor
Câinele dumneavoastră roade orice? Da, e un motiv de enervare, mai ales dacă în „malaxorul” lor intră vreo pereche de pantofi pe care aţi plătit o avere! Nu îi certaţi peste măsură! Câinii resimt o senzaţie de bine la nivelul gingiilor atunci când rod câte ceva. Amintiţi-vă că şi copiii mici trăiesc acest sentiment când rod anumite jucării. Unii căţei fac acest lucru atunci când se simt plictisiţi şi ignoraţi de stăpâni şi astfel se „răzbună” pe anumite obiecte ale acestora. Metoda prin care puteţi să-i dezobişnuiţi este să îi îmbiaţi cu diverse jucării de cauciuc sau cu oase de piele de la pet-shop-uri. Nu faceţi însă greşeala de a le da jucăriile şi gata. Luaţi-le din când în când şi daţi-le înapoi, mai ales când plecaţi de acasă. În acest fel vor avea o ocupaţie cât timp veţi lipsi.

- Este indicat un control veterinar pentru a identifica cauza exactă a neplăcerii