Main menu

header

de Dana Purgaru

Există unii proprietari de câini şi pisici care cred că le pot da acestora de mâncare orice pun ei pe masă. Pentru a prelungi viaţa necuvântătoarelor preferate şi pentru a preîntâmpina problemele de sănătate ce pot apărea, este indicat ca animalele să fie hrănite numai cu mâncare special destinată lor. Doctor Daniel Lescai, şef de clinică la Spitalul Veterinar „Salvavet-Ilioara”, vă oferă mai multe informaţii despre complicaţiile ce pot apărea în caz contrar.

Pot apărea probleme digestive grave
O dată cu intrarea în sânul familiei a unui câine sau a unei pisici apar, pe lângă multe clipe fericite, şi nenumărate responsabilităţi. Dincolo de vizitele regulate la veterinar şi de oferirea unui mediu de viaţă potrivit, patrupedele trebuie să primească o hrană corespunzătoare. „Maniera principală în care se pot face câteva greşeli de alimentaţie se află în legătură directă cu atribuirea de caractere umane animalelor de companie. Tendinţa unor stăpâni este de a invita la masă şi câinele sau pisica, fiind părtaşi astfel la provocarea unor posibile probleme de sănătate ce vor afecta atât timpul, cât şi buna dispoziţie”, ne-a spus medicul veterinar. „În niciun caz nu este recomandat să împărţim masa noastră cu animalul de companie, deoarece produsele de consum specifice oamenilor pot provoca probleme digestive severe, manifestate prin colecistite - inflamaţii ale vezicii biliare - dischinezii biliare, indigestii de mai mică sau mai mare amploare, pancreatite - inflamaţii ale pancreasului - manifestate prin vomă, apatie, diaree, dureri abdominale, depresie şi deshidratare”, a completat specialistul.

Învăţaţi-i de mici să nu „cerşească” la masă
Pentru a preveni astfel de probleme şi pentru ca animalul din casă să nu poftească la masă este indicat să îl învăţaţi, de la o vârstă fragedă, să nu „cerşească” pe lângă stăpâni. Este de ajuns o bucăţică de mâncare oferită din milă, pentru ca gestul reflex să se instaleze pentru toată viaţa. Astfel, ţineţi animalul departe de masă şi de mâncarea membrilor familiei şi nu îi daţi nimic de pe masă, indiferent cât de insistent cere.
Este la fel de important ca pisica sau câinele să aibă un loc bine stabilit unde să ia masa, la ore regulate, în cantitatea indicată de medicul veterinar, şi să aibă apă proaspătă la discreţie. Tot un astfel de specialist vă poate oferi informaţii utile şi cu privire la hrana cea mai potrivită pentru rasa, vârsta, greutatea şi starea de sănătate a animalelor dumneavoastră. De asemenea, recompensele oferite din când în când trebuie să fie incluse, obligatoriu, pe lista de alimente permise pentru animale.

- În cazul în care patrupedului îi e rău după ce mănâncă un aliment nepotrivit, este bine să nu îi mai daţi altă hrană şi să vă adresaţi urgent unui cabinet veterinar.