Main menu

header

de Dana Purgaru

Caii din rasa de culoare Palomino cuceresc de la prima vedere. De altfel, acesta este motivul pentru care exemplare având această nuanţă a blănii au fost mândria vechilor împăraţi, regi sau regine, cinstite în mitologia grecească, dar şi în opere de artă cum ar fi picturile lui Botticelli sau, mai nou, în filme şi au înfrumuseţat curţile regale, în special pe cele ale Spaniei.

Culoarea seamănă cu aurul de 14 carate
Blana aurie este trăsătura principală a cailor din rasa Palomino. Deşi prima asociaţie ce a unit posesorii de cai cu această nuanţă a fost înfiinţată în Statele Unite ale Americii prin anii ’30, această specie nu-şi are rădăcinile în America. Originea precisă a culorii aurii este necunoscută şi se bănuieşte că provine de la modelele de culori ale calului arab. În Biblie, Zaharia spune în 509 î.Hr că aceste animale aveau culorile neagră, gri, auriu, roib şi alb. În urma încrucişărilor s-a ajuns la nuanţa inedită numită Palomino, ce este asemănată cu cea a unei monede de aur de 14 carate, cu variaţii de la deschis la închis.

Plaudit şi Buzzie Bars, reprezentanţi celebri
Pielea acestor cai este gri, neagră sau maro, fără să fie roz sau să aibă pete, cu excepţia feţei şi a picioarelor. Ochii sunt negri, de culoarea alunei sau maro. Coada şi coama trebuie să fie albe şi să nu aibă un procentaj mai mare de 15% de păr de culoare închisă, roib sau de culoarea alunei. Conformaţia depinde de reprezentanţii rasei, dar cei mai mulţi cai au o înălţime cuprinsă între 142 cm şi 173 cm.
Printre caii faimoşi Palomino se numără: Plaudit (născut din împerecherea unui armăsar pursânge, King Plaudit, cu iapa Colorado Queen) şi Buzzie Bars (din părinţii Sugar Bars şi Becky Lee).