Main menu

header

de Ana Trifan

- „Al şaselea simţ“ în caz de dezastre

Dacă oamenii de ştiinţă nu s-au pus de acord până în prezent în a confirma faptul că animalele pot prezice dezastrele naturale, realitatea a arătat până acum că acestea simt ceva înaintea oamenilor. Au demonstrat-o şi vieţuitoarele de la Grădina Zoologică din Washington D.C. la cutremurul de 5,8 grade care a afectat zona în august, anul trecut.

Maimuţele au reacţionat cu 15 minute înainte
Animalele de la Grădina Zoologică din Washington D.C. au arătat că simt ce se va întâmpla înainte ca pământul să pornească să se zgâlţâie. Cu aproximativ zece secunde înainte ca seismul să înceapă, urangutanii, care erau la masă, au părăsit hrana şi s-au urcat într-un copac. Una dintre gorile şi-a luat şi ea puiul şi a urcat în acelaşi copac. Lemurii au început să urle cu 15 minute înainte de cutremur. Îngrijitorii de a Zoo au mai arătat că în acea zi cel mai mare elefant pe care-l avea instituţia s-a ascuns în adăpostul său şi a refuzat să iasă pentru masa de după-amiază. Acest lucru se întâmpla tot cu un sfert de oră înainte de cutremur.

Au fugit ca să se adăpostească
La Acvariul Naţional din Baltimore, delfinii, care se aflau în mijlocul unui antrenament, s-au îndepărtat brusc de antrenorii lor, s-au adunat în perechi şi au început să înoate repede în jurul bazinului cu zece secunde înainte ca seismul să înceapă. Au continuat să înoate în acelaşi fel pe toată durata seismului şi puţin timp după aceea.
Cele 64 de păsări Flamingo de la Zoo s-au alarmat şi s-au adunat într-un singur grup cu câteva secunde înainte ca seismul să înceapă. Raţele de la aceeaşi Grădină Zoologică au intrat toate brusc în apă înainte ca seismul să înceapă, şi au stat acolo timp de o oră. „Este felul lor de a răspunde la un pericol”, a explicat Brandie Smith, reprezentanta Grădinii Zoologice din Washington D.C. „Când simt iminenţa unui pericol, multe animale se retrag în locul pe care îl consideră cel mai sigur”, a mai explicat Smith.
Cimpanzeii de la Grădina Zoologică din Richmond au părut şi ei să o ia razna înainte cu câteva secunde, dar şi pe durata undelor seismice, ţipând foarte tare şi agitându-se. De asemenea, cu câteva secunde înainte de cutremur, multe păsări au zburat brusc spre adăposturile lor.

Simt mai bine şi mai repede decât oamenii
Poate nu ar fi cea mai bună idee să vă alarmaţi la fiecare mişcare a unui animal de casă, gândindu-vă că e semn de dezastru, însă mai mulţi seismologi cred, într-adevăr, că animalele simt înaintea oamenilor impulsurile electrice provocate de mişcările pământului.
„Cred că percep mult mai bine şi sunt mai sensibile în primul rând pentru că au fost nevoite să supravieţuiască în sălbăticie, iar pentru asta au fost atente la semnele care le arătau ce urma să se întâmple, în general, în jurul lor”, a mai explicat Brandie Smith.
Potrivit Centrului american de supraveghere geologică, astfel de „comportamente neobişnuite” au fost raportate încă din anul 373 înaintea erei noastre, când şobolani, nevăstuici, şerpi îşi părăseau mediul obişnuit pentru a căuta un adăpost sigur înainte ca un cutremur distructiv să înceapă.

Un oraş salvat datorită necuvântătoarelor
În 1975, oficialii chinezi au ordonat evacuarea unui întreg oraş cu o populaţie de 1 milion de locuitori, din cauza comportamentului ciudat pe care-l aveau animalele. În cartea sa „Când şerpii se trezesc: animalele şi prezicerea cutremurului”, fizicianul Helmuth Tributsch a estimat că numărul morţilor şi răniţilor ar fi ajuns la 150.000 dacă nu ar fi existat premoniţia animalelor şi nu s-ar fi evacuat oraşul.
„Gâştele zburau în copaci”, a scris omul de ştiinţă. „Porcii se muşcau unii pe alţii sau săpau pe sub garduri ca să poată fugi de unde erau ţinuţi”, mai arată Tributsch. Cutremurul a avut loc a doua zi după ce animalele au început să se comporte ciudat. Magnitudinea seismului a fost de 7 grade, iar 2.000 de oameni au murit.
La tsunamiul din 2004 care a lovit Thailanda şi Sri Lanka, în urma căruia au murit 150.000 de oameni, mai mulţi martori au remarcat că, înainte cu o zi de cutremur, maimuţele şi elefanţii au migrat spre zone mai înalte. Câini, pisici şi alte animale domestice au arătat, de asemenea, un comportament ciudat.
Evacuarea cu succes, în 1975, a oraşului Haicheng, din China, ca urmare a comportamentului bizar al animalelor înainte de cutremur, stă dovadă că acestea au o anumită capacitate de a detecta marile pericole. Dar mai e nevoie de studii ştiinţifice până să se demonstreze că, într-adevăr, au un „al şaselea simţ”. Dacă se demonstrează că e adevărat, cei care ţin pe lângă ei animale pot fi mai liniştiţi, pentru că vor afla din timp şi se vor putea proteja în eventualitatea unui dezastru natural.