Main menu

header

de Dana Purgaru

Corbii se numără printre cele mai inteligente fiinţe de pe Terra. În sprijinul acestei concluzii la care oamenii de ştiinţă au ajuns demult vine o nouă descoperire. Ornitologii Simone Pika, din cadrul Institutului de Ornitologie Max Plank, şi Thomas Bugnyar, din partea Universităţii din Viena, au realizat că inteligenţii corbi se folosesc de limbajul gesturilor pentru a-şi îmbogăţi comunicarea.

Comportament ca al copiilor
Corbul comun (Corvus corax), răspândit prin mai multe subspecii în Eurasia şi America de Nord, se foloseşte de aşa-numitele gesturi deictice pentru a stârni interesul unui partener potenţial sau a-şi întări legăturile deja stabilite cu ceilalţi corbi din grup. Acest tip de limbaj gestual a fost observat şi în cazul oamenilor - copiii îl utilizează, în general, în intervalul de vârstă cuprins între 9 şi 12 luni, pentru a capta atenţia adulţilor.

Cele mai inteligente păsări
Timp de doi ani, cei doi cercetători au studiat comportamenul mai multor familii de corbi din Parcul Naţional Cumberland din Grünau, Austria. Ornitologii au observat cum corbii îşi foloseau ciocurile pentru a indica locul unui obiect, aşa cum copiii arată cu mâna ce vor.
Noua descoperire demonstrează că gestica diferenţiată a evoluat mai ales în cadrul speciilor cu un grad înalt de abilităţi în colaborarea şi comunicarea intraspecifică.
Corbii sunt consideraţi cele mai inteligente păsări, iar pe baza testelor şi a experimentelor în domeniu, tot mai mulţi cercetători sunt înclinaţi să creadă că aceste păsări sunt, de fapt, la fel de inteligente ca marile maimuţe antropoide.