Main menu

header

de Dana Purgaru

Proprietarii de câini constată uneori că patrupedele lor au un apetit neobişnuit pentru iarbă. Bineînţeles, apare întrebarea dacă este bine să îşi lase animalele să facă acest lucru. Doctor Daniel Lescai, şef de clinică la Spitalul Veterinar „Salvavet-Ilioara”, vă oferă mai multe informaţii legate de această realitate care pentru unii stăpâni poate fi tulburătoare şi chiar jenantă.

Un obicei natural, plăcut
Toţi câinii mănâncă, la un moment dat, iarbă atunci când ies afară, unii mai des, alţii doar sporadic. Motivele sunt foarte diferite şi se pare că este un obicei... plăcut. „S-a constatat că unele exemplare ciugulesc iarbă în urma unor mici probleme gastrice, încercând prin acest obicei să mai atenueze din iritaţia suferită. Alte exemplare se pare că adoptă un astfel de comportament în mod instinctiv, în cazul în care în alimentaţie nu se regăsesc destule fibre, esenţiale unui tranzit digestiv corect”, ne-a spus medicul veterinar. „O altă explicaţie ar fi un oarecare dezechilibru în ceea ce priveşte aportul de glucide din alimentaţie. Explicaţia cea mai la îndemână ar fi că acest comportament ierbivor, actul în sine de a ciuguli sau de a alege fire de iarbă de ici-colo şi de a le mesteca, este unul benevol, ce provoacă... plăcere”, a completat specialistul.

Poate fi şi o problemă de sănătate
Acest obicei al câinilor nu este nicidecum periculos, însă proprietarii trebuie să fie atenţi şi la alte eventuale probleme de sănătate asociate. „Dacă acest comportament este însoţit şi de alte semne precum vomă, diaree, lipsa apetitului pentru mâncarea obişnuită sau orice alt semn de boală, este bine să veniţi la medicul veterinar profesionist pentru a realiza o evaluare medicală de specialitate corespunzătoare, care să confirme sau să infirme prezenţa vreunei afecţiuni digestive sau de altă natură”, a mai spus medicul veterinar.