Main menu

header

    O curte deosebit de îngrijită, în care o mână de păuni sau de fazani se simt ca în sânul lui Avraam, pare parcă mai frumoasă. Acestea sunt zburătoare doar cu numele, pentru că nu se „înghesuie” să se ridice prea mult de la sol.

Păunii, păsări magnifice, nepretenţioase
    Păunul - Pavo Cristasus - este originar din India, fiind considerat una dintre cele mai frumoase păsări decorative. În ciuda aspectului deosebit, păunul este foarte puţin pretenţios la adăpost sau la hrană, rezistând bine la temperaturile scăzute din iernile româneşti. Cu toate acestea, este nevoie să li se asigure măcar un adăpost simplu. Pentru a se reproduce, un mascul trebuie să aibă cel puţin trei ani, iar femelele doi. Primăvara, femela depune cinci sau şase ouă (în anumite situaţii chiar mai multe), pe care le cloceşte cu mare grijă cam o lună. Deşi puii rezultaţi sunt foarte sensibili în primele 14-18 zile, se cresc destul de uşor după această perioadă. Ca hrană, păunii nu sunt deloc pretenţioşi, necesitând aceeaşi mâncare ca şi curcile. Dacă toate condiţiile minime sunt îndeplinite, un păun poate trăi şi 20 de ani.

Fazanii, populari în România
    Originari din zona temperată a Asiei, de la Munţii Caucaz până la Marea Japoniei, aceste păsări se găsesc şi în prezent, în număr destul de mare, în stare de sălbăticie. Făcând parte din ordinul Galiformes, familia Phasianidae, în România se găsesc câteva specii precum: fazanul comun de vânătoare, fazanul negru, fazanul japonez, fazanul mongolez şi cel chinezesc. În afară de fazanii de vânătoare, la noi mai cresc fazanul auriu şi argintiu şi speciile Amherst şi Reevezi. Este de preferat ca adăposturile fazanilor aflaţi în captivitate să se amplaseze lângă păduri, dar dacă acest lucru nu este posibil, nu este o tragedie, aceste păsări fiind destul de adaptabile. Într-un adăpost trebuie să plasaţi câte cinci-şase femele la un mascul. Hrănirea fazanilor în padoc trebuie să se facă o dată pe zi, cam la aceeaşi oră. Mâncarea este constituită dintr-un amestec de grăunţe de porumb, cânepă, mei, floarea-soarelui, orz şi orez, calculând câte 70-80 g pentru fiecare exemplar. O dată cu începerea oatului trebuie să variaţi raţia de mâncare, amestecând şi 24% proteine.

Elena Şerban