Main menu

header

de Dana Purgaru

Aşa cum oamenii au grijă de dantură, pe care o igienizează cât de des posibil şi o controlează la medic, şi dinţii patrupedelor de companie trebuie să fie spălaţi şi verificaţi la intervale regulate de timp. Doctor Daniel Lescai, şef de clinică la Spitalul Veterinar „Salvavet-Ilioara”, vă spune mai multe despre cum se realizează aceste proceduri şi ce pericole pot apărea dacă nu e respectată igiena.

Semnele trebuie „citite”
Pentru că un câine şi o pisică nu pot spune că îi doare o măsea sau un dinte, proprietarii lor trebuie să fie atenţi la semne. „Afecţiunile cavităţii bucale se manifestă, în general, prin salivaţie excesivă, apetit selectiv pentru anumite tipuri de alimente moi sau lichide, durere la atingerea gurii, miros urât al respiraţiei, umflături la nivelul maxilarului sau ganglioni măriţi în volum”, ne-a spus medicul veterinar.

O cauză a mirosului neplăcut al gurii
Mirosul neplăcut sau halitoza apare de obicei ca urmare a ataşării bacteriilor la nivel dentar. În timp, zonele se mineralizează şi iau naştere suprafeţe rugoase, peste care se formează alte straturi. „Pe măsură ce placa avansează, aceasta irită gingia, ducând la apariţia gingivitei şi periodontitei; în timp, flora bacteriană îşi modifică structura, crescând numărul bacteriilor anaerobe răspunzătoare de procese biologice în urma cărora se degajă un miros neplăcut din cauza prezenţei compuşilor de sulf şi a unor acizi graşi volatili. În afara acestui tartru, putem să observăm la animale chiar şi manifestări tumorale ale gingiilor, cum este cazul epulisului, des întâlnit mai ales la Boxer, Doberman şi la metişii lor”, a completat specialistul.

Se poate ajunge la extracţie
Dantura cea mai sensibilă o au câinii din rasele de talie mică, deoarece aceştia trăiesc mai mult, iar spaţiile interdentare sunt mai mici (fapt ce predispune la depunerea bacteriilor la nivel dentar). Şi dieta joacă un rol important - pentru a curăţa dinţii, aceasta trebuie să fie în special solidă.
Tratamentul depinde de cauza primară. „În cazul plăcii bacteriene se recomandă detartrajul şi administrarea unor produse medicamentoase care să combată flora bacteriană din cavitatea bucală. Există şi produse speciale, de tip os artificial, care prin rosul periodic previn formarea tartrului. În funcţie de situaţie, pot apărea chiar şi fracturi ale dinţilor sau carii severe, ce pot duce la pierderea dintelui şi necesitatea extracţiei”, a mai spus medicul veterinar.

Sfat! Controlul periodic al danturii animalului trebuie efectuat la şase luni.