Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Stăpânii care au patrupede cuminţi şi înţelegătoare, dar care în ultima vreme şi-au schimbat brusc comportamentul ar trebui să facă o programare la medicul veterinar, întrucât animalul s-ar putea să aibă o problemă de sănătate.

Schimbările, asociate cu durerile interne
Potrivit unei descoperiri făcute de cercetătorii spanioli, schimbările aparent bruşte din comportamentul câinilor - concretizate prin puseuri de agresivitate incontrolabilă - sunt asociate de obicei unor dureri interne pe care le resimt aceste animale. În acest sens, studiile au arătat că, dacă patrupedele cuminţi devin agresive, cele agresive de fel devin de-a dreptul periculoase, aşa că stăpânii trebuie să fie foarte precauţi! Aşadar, dacă sunt atinşi sau mângâiaţi când sunt în suferinţă nu vor ezita să muşte, pentru a evita accentuarea disconfortului. Nivelul agresivităţii e asociat cu mai mulţi factori: confortul psihic al căţelei în perioada de sarcină, modul în care sunt îngrijiţi puii imediat după naştere, vârsta şi condiţiile înţărcării, experienţele trăite de căţel în perioada de socializare, dieta, mişcarea şi pedepsele primite de la oameni.

Cei studiaţi sufereau de displazie de şold
Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetătorii au studiat exemplare din 12 rase de câini (Schnauzer uriaş, Setter Irlandez, Pitbull, Dalmaţian, Mastif Napolitan, Ciobănesc German, Ciobănesc Belgian, Shih-tzu, Bobtail, Ciobănesc Catalan, Chow-Chow şi Doberman). Opt din cei 12 câini sufereau de displazie de şold, o afecţiune dureroasă, frecventă în special în rândul raselor de talie mare. Displazia de şold este o maladie ereditară ce afectează la ora actuală circa 40% dintre efectivele câinilor din rasele Golden Retriever, Labrador şi Rottweiler.