Main menu

header

  Peruvianul fără păr, o rasă ce a călătorit din vechiul Peru în lumea întreagă

  Peruvianul fără păr este în mod clar una dintre cele mai ciudate rase de câini. Totodată, este şi una dintre cele mai vechi. Câinele „dezbrăcat” reprezintă punctul de plecare pentru toate rasele asemănătoare lui. În ciuda aspectului frapant, el este un câine cu un temperament foarte agreabil şi este foarte rezistent la alergare, fiind de altfel inclus în rândul ogarilor.
  Patrupedul incaşilor
  Cu un trecut impresionant, ce se pierde în perioada incaşilor, acest câine a fost foarte apreciat de-a lungul timpului. Se pare că ar fi apărut în jurul anului 750 î.Hr., în aşezările tribului Moche din Peru, unde era folosit la comerţul cu textile şi... ca hrană. În Peru el este cunoscut sub numele de „Calato“, însemnând gol sau dezbrăcat.
  Are doar câteva smocuri de păr
  Cea mai importantă caracteristică a acestei rase este absenţa părului, cu excepţia câtorva smocuri în vârful capului, pe picioare şi în vârful cozii. Câinii sunt bine proporţionaţi, musculoşi, cu alură specifică ogarilor. Zona craniană este uşor alungită, ochii sunt rotunzi, migdalaţi, de culoare închisă. Pielea este moale şi cutată, pigmentată în orice culoare şi în orice combinaţie, pe un fond roz, sau într-o singură culoare.
  Poate ajunge la 25 kg
Peruvianul fără păr poate avea mai multe talii: miniatură - 25-40 cm şi o greutate de 4-8 kg; mediu - 40-50 cm şi o greutate de 8-12 kg şi mare - 50-65 cm şi o greutate de 12-25 kg. Exemplarele trebuie să fie slabe, nu grase, elegante, cu o constituţie armonioasă.
  Calm, inteligent şi activ
  Din punct de vedere al personalităţii, acest câine deosebit este calm, inteligent, activ, ascultător, loial. Îi place mai mult noaptea decât ziua, aşa că vă puteţi aştepta să „patruleze” prin casă după apusul soarelui. Nu îi place singurătatea şi ar face orice să nu fie lăsat în urmă. Însă, prin dresaj, se poate rezolva această problemă. Adoră compania copiilor şi este prietenos cu alte animale.
  Bun pentru persoanele alergice
  Este un câine potrivit în special pentru persoanele alergice la părul de animale. Se poate obişnui uşor şi afară, şi în casă, însă, din cauza faptului că nu are blană, poate fi afectat de diferenţele de temperatură. Dacă este crescut în apartament trebuie să fie ţinut afară mai mult timp şi lăsat să alerge. Nu uitaţi că este totuşi un ogar!
  Are nevoie de multă îngrijire
  Faptul că acest câine nu are blană nu înseamnă că are nevoie de mai puţină îngrijire. Pielea sa trebuie protejată atât de razele soarelui, cât şi de frig sau de zgârieturi printr-o hăinuţă specială. De asemenea, trebuie periat cu o perie moale, pentru a se îndepărta pielea moartă. Se pot utiliza şi creme, dar numai la recomandarea medicului veterinar.
  Nu emană miros specific
  Câinele Peruvian fără păr este o rasă foarte curată, care nu emană miros specific şi are foarte rar purici sau căpuşe. Poate avea însă afecţiuni dentare, ale pielii, criptorhidism (lipsa coborârii testiculelor în scrot) sau infantilism testicular (testicule de dimensiuni mult mai mici decât normal). De asemenea, acestei rase îi lipsesc molarii şi premolarii. Pielea se poate usca foarte des şi este predispusă la arsuri solare, iritaţii şi zgârieturi, şi de aceea necesită o îngrijire specială. Speranţa medie de viaţă este între 11 şi 12 ani.
Daniela Purgaru