Main menu

header

  Dacă aveţi un câine suspect de probleme digestive trebuie să ştiţi că endoscopia gastrointestinală este una dintre cele mai bune metode de examinare în acest caz. Doctor Lescai Constantin Daniel, şef de clinică la Spitalul Veterinar Ilioara din Capitală, ne-a spus ce înseamnă aceasta şi care sunt beneficiile aduse de ea.

  Diagnostice precise
  Prin endoscopia digestivă se pot examina direct esofagul, stomacul şi intestinul şi se pot obţine probe biologice de la aceste niveluri. Metoda contribuie semnificativ la obţinerea de diagnostice precise şi la asigurarea unui tratament eficient. „Cu toate că oferă numeroase avantaje în diagnostic, endoscopia este cel mai bine utilizată concomitent cu alte tehnici de examinare, cum este cazul examinării radiologice, analize de laborator şi altele. Endoscopia oferă o alternativă viabilă intervenţiilor chirurgicale exploratorii sau de recoltare de probe biologice ori îndepărtarea corpilor străini”, ne-a spus medicul veterinar.

  Gastroscopia depistează afecţiunile gastrice
  Cea mai valoroasă metodă de diagnostic pentru evaluarea afecţiunilor gastrice primare este gastroscopia. Aceasta s-a dovedit mai performantă în evaluarea modificărilor gastrice decât alte metode precum radiografia simplă sau cu substanţe de contrast. Gastroscopia se foloseşte la identificarea modificărilor de la nivelul mucoasei gastrice şi în cazul altor schimbări ce sunt uneori datorate tumorilor localizate în apropierea stomacului.

  Se văd şi obiectele străine înghiţite
  „Metoda este folosită la cazurile clinice ce evoluează cu vomă, hipersalivaţie, hematemeză, melenă, anorexie etc. Cel mai des se face diagnosticul în cazul gastritei cronice, eroziunilor gastrice, prezenţei unor corpi străini şi în cazul modificărilor motilităţii gastrice. De asemenea, ulcerele gastrice şi tumorile gastrice sunt foarte uşor de diagnosticat ”, a completat specialistul.

  Când puteţi apela la această metodă
  În cazul în care animalul dumneavoastră prezintă stare de vomă câteva zile la rând sau când în vomă este prezent sânge ori dacă a înghiţit obiecte străine, se impune o gastroscopie. În cazul vomei cronice, mai ales la animalele bătrâne, este necesară şi o evaluare biochimică sangvină, în vederea stabilirii şi altor eventuale afecţiuni.

  Se poate examina şi esofagul sau duodenul
  De cele mai multe ori, gastroscopia este coroborată şi cu examinarea esofagului şi a duodenului. „Astfel se realizează o esofago-gastro-duodenoscopie, care, din punct de vedere financiar, este mai avantajoasă pentru proprietar decât numeroase radiografii cu sau fără substanţă de contrast şi tratamentul aferent, ce pot să nu dea rezultatele scontate”, ne-a mai spus doctorul Lescai.

  Dacă aveţi întrebări legate de endoscopie sau despre orice altceva vă îngrijorează la animalul de companie favorit, vă puteţi adresa Spitalului Veterinar Ilioara din Str. Ilioara nr. 16 E, sector 5, număr de telefon 021/348.05.30.
Daniela Purgaru