Main menu

header

17-03-1de Dana Purgaru

Un singur fluture viu colorat reuşeşte să atragă privirile şi uimeşte prin frumuseţea sa. Imaginaţi-vă o mare de astfel de zburătoare, în care valuri de milioane de aripi se zbat în razele soarelui şi alcătuiesc un covor multicolor ce freamătă necontenit. În Rezervaţia Sierra Chincua, din Mexic, acest fenomen are loc anual şi atrage spectatori din toată lumea. Protagoniştii sunt fluturii monarh.

„Ciorchini” de milioane de aripi în Mexic
Milioane de fluturi monarh poposesc în fiecare an în Rezervaţia Sierra Chincua din Mexic, la sfârşitul perioadei de migraţie din America de Nord şi oferă un peisaj spectaculos în timp ce se adună în „ciorchini” sau în „covoare” în aer, pe sol sau pe trunchiurile copacilor. După ce parcurg aproximativ 4.000 de kilometri din nord, ei ajung în ţinuturile calde şi se „ghemuiesc” în straturi groase, pentru a conserva căldura, îşi desfac aripile ca să primească razele soarelui, iar la apus îşi iau zborul în roiuri de milioane, etapa următoare fiind împerecherea.

Spectacol portocaliu impresionant
Aripile fluturelui monarh se întind pe circa 10 cm şi sunt viu colorate - predomină culoarea portocaliu. Această specie este cunoscută pentru perioada lungă de migraţie şi pentru faptul că este singura specie de fluturi ce migrează anual de la nord la sud, semănând în această privinţă cu multe specii de păsări. „Mă documentam pentru un articol în legătură cu migraţia animalelor din America de Nord şi faptul că am surprins acest eveniment celebru în toată lumea a fost punctul culminant al documentării mele”, a declarat fotograful Joel Sartore. Acesta a fost impresionat de peisaj şi a descris spectacolul de culoare drept „un viscol portocaliu”.

• Fluturele monarh trăieşte doar două luni, astfel că o călătorie completă - din America de Nord în centrul Mexicului şi înapoi - în fiecare an se realizează timp de patru generaţii

Evoluţie: adult-larvă-pupă-adult

Fluturele monarh (Danaus plexippus) face parte din familia Nymphalidae. În timpul primăverii, femela depune ouă pe frunze, din care, după patru zile, ies larvele. Omizile consumă frunzele din jur timp de două săptămâni, apoi desfăşoară în jurul lor un fir de mătase până formează un cocon şi intră astfel în stadiul de pupă. În acest timp au loc numeroase schimbări hormonale, ce duc la transformarea omizii în fluture. După circa două săptămâni, din pupă iese un frumos exemplar de fluture monarh, ce îşi desface aripile pentru prima oară şi îşi ia zborul spre nectarul florilor.