Main menu

header

  Foarte mulţi crescători de pisici sunt tentaţi să le ofere acestora câte puţin din ceea ce mănâncă la masă. Însă trebuie să ştiţi că nu toate lucrurile cu care ne hrănim noi sunt bune şi sănătoase pentru pisică, iar cantităţile prea mari de mâncare oferite ca gustări pot duce la diferite afecţiuni digestive.

  Gândiţi-vă la sănătatea mâţei
  Indiferent cât de gustoase sunt felurile noastre de mâncare, trebuie să vă gândiţi în primul rând la sănătatea pisicii şi să luaţi în considerare faptul că alimentaţia omului nu este compatibilă cu cea a animalelor de companie. Cerinţele nutritive ale pisicii sunt diferite de ale noastre şi de aceea unele alimente pe care le consumăm pot fi nocive pentru feline - resturile de la masa noastră sunt deseori prea bogate în glucide, ceea ce duce la obezitatea animalului.

  Alimentaţia trebuie să fie echilibrată
  În special în sezonul rece, pisicile au nevoie de o cantitate mai mare de hrană şi mai bogată din punct de vedere caloric. Însă, acest lucru nu înseamnă că ea poate mânca orice şi oricât. Mâţa nu trebuie învăţată că dacă miaună printre picioarele mesenilor va primi automat ceva bun.
Fiind un animal carnivor la origini, ea are nevoie de o alimentaţie bazată în mare măsură pe carne. Aceasta însă trebuie completată cu cereale,verdeţuri, morcovi, dovlecei şi alte legume fierte ce uşurează tranzitul intestinal. Nu trebuie ignorată nici hrana specială pentru pisici, fie că este uscată sau umedă, aceasta având un conţinut echilibrat de minerale, vitamine şi proteine, adaptat nevoilor nutriţionale ale felinei.

  Excludeţi carnea de porc din meniu
  În primul rând, pisica nu trebuie să mănânce carne de porc. Apoi, trebuie evitate mâncărurile grase, mezelurile, cârnaţii, afumăturile, ceapa, usturoiul sau roşiile. Oasele, în special cele de pui sau de peşte, sunt deosebit de periculoase. Animalul se va repezi cu poftă să le mănânce şi există pericolul să i se blocheze în gât sau să afecteze intestinele. Alte alimente interzise sunt: alunele, nucile, fisticul, stafidele, frişca, dulciurile (în special ciocolata, care este deosebit de nocivă pentru feline).
Daniela Purgaru