Main menu

header

de Dana Purgaru

Mirosul neplăcut al respiraţiei câinelui este, de multe ori, primul semn al unor probleme medicale. De aceea, patrupedul este bine să fie dus la un control de specialitate pentru depistarea din timp a cauzelor. Daniel Lescai, doctor în medicină veterinară, şef de clinică la Spitalul Veterinar „Salvavet-Ilioara”, vă oferă mai multe informaţii.

Placa bacteriană trebuie îndepărtată prin periaj
Inflamaţiile gingiei (gingivitele), placa dentară, tartrul, cariile, abcesele dentare, tumorile cavităţii bucale, periodontitele sau corpii străini reţinuţi la nivelul cavităţii bucale se numără printre problemele dentare ale unui câine, ce pot fi date în vileag de aparent banalul miros neplăcut al gurii unui câine. „În general, punctul de plecare către toate aceste neplăceri este placa bacteriană. Ea se formează ca urmare a înmulţirii bacteriilor din cavitatea bucală a bietului căţel, pe seama alimentelor sau a resturilor rămase printre dinţi, în cazul în care căţelul nu este spălat pe dinţi, întocmai cum se întâmplă la oameni”, ne-a spus specialistul. Ca urmare, este favorizată depunerea mineralelor, apărând astfel tartrul - sub forma unor depuneri galben-maronii. O dată cu acesta apar inflamaţia şi durerea la nivelul gingiilor (gingivita).

Se poate ajunge la cancer bucal
Din păcate, dacă nu este îndepărtat tartrul, apare un alt pericol. „O dată cu tartrul şi gingivita, după un timp, gingia începe să se retragă, descoperind astfel părţile sensibile ale dinţilor, favorizând cariile dentare, abcesele şi chisturile radiculare, mişcarea din alveolă a dinţilor şi, până la urmă, pierderea lor”, avertizează medicul veterinar.
Ca simptome, din cauza durerilor, câinele va mânca mai puţin sau deloc, va alege alimentele moi, va slăbi, va avea abcese, poate fi irascibil, iar infecţiile de la dantură şi gingie se pot deplasa şi în alte locuri din corp, provocând inflamaţii la nivelul articulaţiilor, inimii sau rinichilor. În plus, se poate ajunge la anumite tipuri de cancer bucal.

Se recomandă detartrajul profesionist regulat
Pentru a preveni astfel de situaţii sunt indicate un control periodic al danturii şi detartrajul profesional periodic (la 6-12 luni), urmate de dietă sau adăugarea la dietă a unor produse ce previn reapariţia sau apariţia acestei neplăceri. „Abcesele dentare sunt tratate atât medicamentos, cât şi chirurgical, putând fi necesară extracţia dintelui-problemă. De obicei, dinţii expuşi la nivelul rădăcinii şi care, eventual, se şi mişcă sunt candidaţi serioşi pentru extracţie, ce ar fi putut fi prevenită prin controale şi manopere de specialitate periodice”, a completat specialistul.

• Afecţiunile dentare apar în special la câinii adulţi şi, dacă nu sunt tratate, situaţiile devin din ce în ce mai complicate la animalele în vârstă.