Main menu

header

  Aveţi un acvariu cu peşti şi aţi constatat că aceştia nu mai au aceleaşi culori, că nuanţele lor superbe s-au estompat? Nu trebuie să vă supere prea tare acest fenomen, deoarece are o explicaţie ştiinţifică şi se poate remedia. Unor specii colorate de peşti cum ar fi Guppy, Anthias, Betta splendens, peştele paradis, peştele neon etc. li se pot estompa caracteristicile cromatice în captivitate. Acest lucru se poate datora pe de o parte lipsei de anumiţi nutrienţi din meniul zilnic şi, pe de altă parte, luminii prea puternice.

  Dieta trebuie să fie variată
  În cazul în care bănuiţi că lipsa unui meniu variat ar fi motivul pentru care peştii pe care îi aveţi în acvariu îşi pierd frumoasele culori, trebuie să luaţi rapid unele măsuri. În funcţie de speciile pe care le aveţi, includeţi în meniu, pe lângă hrana specială din comerţ, crevete de apă sărată, krilli sau crevete mysid, preparate congelate de pe piaţă, mixturi de organisme marine amestecate cu pigmenţi, vitamine şi aminoacizi esenţiali, verdeaţă, alge sau broccoli tocate mărunt, aditivi selecţionaţi cu acizi graşi de tip omega-3, vitaminele A şi C, adaos de spirulină, carne de somon sau de hering etc. Totuşi, înainte de a schimba alimentaţia peştilor este indicat să vă adresaţi unui specialist în acvaristică.

  Folosiţi lămpi fluorescente speciale
  Dacă le oferiţi peştilor un meniu variat, dar culorile acestora continuă să se piardă, documentaţi-vă care este nevoia de lumină a speciilor pe care le aveţi în acvariu şi oferiţi-le condiţiile pe care le au în mediul lor natural.

  De asemenea, trebuie să ştiţi că expunerea acvariului în plin soare poate duce la pierirea peştilor. Pe de altă parte, lipsa de lumină poate fi şi ea fatală. Din acest motiv, este ideală aşezarea vasului spre nord. În plus, aveţi nevoie de lumină artificială asigurată de lămpi fluorescente speciale, ce se montează deasupra vasului cu apă. Acestea sunt indicate deoarece lumina fluorescentă are o compoziţie asemănătoare cu cea solară. Pentru iluminarea cu aceste lămpi sunt necesari numai 0,70 W la 100 cmp.
Daniela Purgaru