Main menu

header

  Păsările migratoare iau mici pauze de somn diurn, în care îşi odihnesc numai una din emisferele creierului, pentru a putea ţine un ochi deschis şi a se păzi de atacurile prădătorilor.
Majoritatea păsărilor migratoare obişnuiesc să călătorească în special noaptea, pentru a evita expunerea la razele soarelui şi la posibilele atacuri ale păsărilor prădătoare. Unele dintre aceste călătorii sunt de mii de kilometri, fiind necesare uneori şi mai bine de 24 de ore de zbor continuu peste mări sau oceane. Frank Moore, biolog din Statele Unite, a încercat să răspundă la întrebarea: cum de reuşesc păsările călătoare să zboare toată noaptea şi să se apere de prădători atunci când se opresc să se odihnească ziua?

  S-a experimentat pe şapte sturzi migratori
  Cercetătorul a pus într-o cuşcă mare şapte sturzi, ce zboară pe timp de noapte atunci când migrează, creând condiţii artificiale de răsărit şi de apus, pentru a simula sezonul migrator. Păsărilor le-au fost montaţi electrozi, pentru a le fi monitorizată activitatea cerebrală. S-a dovedit că păsările păreau să adoarmă pentru câteva secunde, dar apoi îşi reveneau brusc, iar în cadrul acestor mici şedinţe de somn îşi închideau numai unul dintre ochi.

  Se păzesc şi în timpul somnului
  Când cercetătorii le-au analizat activitatea cerebrală, chiar în clipele în care se părea că păsările dorm, au descoperit că o emisferă a creierului prezenta tipare electrice tipice somnului nocturn, în timp ce cealaltă emisferă era conştientă. Astfel, oamenii de ştiinţă au concluzionat că păsările îşi odihneau, pe rând, câte o jumătate de creier, pentru a se putea păzi şi în timpul somnului.
Daniela Purgaru