Main menu

header

  Whippet-ul este un câine din familia ogarilor, cu instincte excelente de vânătoare şi cu o vedere de şoim. În plus, datorită temperamentului său calm şi ascultător a devenit foarte căutat de crescători. Câinele din rasa Whippet s-a dezvoltat în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, din încrucişarea mai multor câini de vânătoare şi de curse. El a fost făcut pentru a alerga repede, astfel încât putea atinge viteze de 56 km/h. A fost folosit intens la curse şi pariuri, dar şi pentru vânătoarea de iepuri şi de vulpi.

  Are corp aerodinamic

  Whippet-ul este un câine cu un corp aerodinamic, atletic şi musculos. Capul său este alungit, cu bot ascuţit, iar urechile sunt mici şi lăsate pe spate. Coada lungă e purtată în jos sau între picioare. Este acoperit cu păr scurt, moale, iar culoarea poate avea mai multe combinaţii de alb, crem sau gri. Ca dimensiuni, un Whippet poate atinge lungimi între 45 şi 56 cm şi o greutate cuprinsă între  9 şi 14 kg.

  Nu îi plac locaţiile zgomotoase

  Se bazează mai mult pe vedere decât pe miros şi este un excelent câine de companie. Este calm, răbdător, tolerant, afectuos şi se adaptează uşor la viaţa de apartament. Nu este gălăgios, iubeşte oamenii calmi şi de obicei stă departe de cei agitaţi şi de copii. Este cuminte, curat, prietenos şi cu alte animale (mai puţin rozătoarele, pe care le consideră vânat). Whippet-ului nu prea îi plac locaţiile zgomotoase, aşa că este bine să fie protejat în acest sens.

  E bine să fie dresat de mic

  Whippet-ul este inteligent şi este bine să fie dresat de mic, pentru a deveni ascultător şi pentru a i se reprima instinctele de vânătoare. Primeşte cu entuziasm educaţia şi răspunde foarte bine la dresajul de supunere. De asemenea, îi place să fie plimbat mult în aer liber, să fie lăsat să alerge în voie în fiecare zi, în special pe teren plat, fără denivelări.

  Urăşte frigul

  Din punct de vedere al întreţinerii, Whippet-ul este un câine care nu necesită foarte multă atenţie. Nu îi cade părul ca la alte rase şi are nevoie doar de un periaj săptămânal cu o mănuşă sau o perie pentru păr scurt. Şamponul cu care îl spălaţi trebuie ales cu grijă. Acesta trebuie să aibă un PH scăzut, altfel ar putea apărea probleme serioase ale pielii.
Mai trebuie menţionat că acest câine nu suportă frigul, astfel încât atunci când este frig trebuie să aveţi grijă să îi puneţi o hăinuţă.

  Mănâncă puţin şi nu e pofticios
  Apetitul acestui câine este mic, însă are nevoie de hrană de calitate. Nu este pofticios şi nu se murdăreşte atunci când mănâncă. Dacă Whippet-ul dumneavoastră face mult efort este bine să îi suplimentaţi raţia de hrană.

  E predispus la fracturi şi la boli de piele

  Din punct de vedere al sănătăţii, câinii din această rasă sunt predispuşi la diferite boli de piele sau zgârieturi ori tăieturi (blana sa foarte scurtă nu îl apără îndeajuns). De asemenea, membrele sunt susceptibile la fracturi, unele dintre ele, deosebit de serioase. Anumite patrupede dezvoltă şi diverse afecţiuni ale stomacului, din cauza unei alimentaţii necorespunzătoare. Alte probleme: tub digestiv slab dezvoltat sau necoborârea unui testicol.
Speranţa de viaţă poate depăşi 15 ani.
Daniela Purgaru