Main menu

header

  Aveţi una sau două pisicuţe năzdrăvane şi vreţi să le învăţaţi să se poarte frumos sau să facă diverse giumbuşlucuri la comandă? Nu numai circarii pot reuşi acest lucru, ci şi dumneavoastră, cu puţină răbdare şi imaginaţie. Principalul secret al reuşitei dresajului la pisici este recompensa. Astfel, dacă obişnuiţi să îi lăsaţi felinei mâncarea la discreţie este indicat să i-o luaţi cu câteva ore înainte de a începe „programul de educaţie”, pentru ca recompensele să îşi facă simţit efectul cât mai bine.

Maximum zece minute pe şedinţă

  Dresajul trebuie să se realizeze în reprize de doar câteva minute, nu mai mult de zece. Dacă pisica nu are chef să „înveţe” este bine să nu o forţaţi. Lăudaţi-o pentru realizările ei şi arătaţi-i cât pot fi de amuzante lecţiile de dresaj.
Iată câteva comenzi şi modul în care pot fi ele învăţate.

Vino aici!

  Această comandă este cea mai utilă în casă şi mai ales dacă mâţa scapă cumva afară. Pentru a o învăţa să vină la comandă trebuie să îi arătaţi recompensa, după care să îi spuneţi pe un ton blând: „(numele), vino (sau «aici»)”. Când se apropie, spuneţi-i „bravo” şi daţi-i o bucăţică din recompensă. Când începe să vină în mod constant la chemare, reduceţi puţin recompensele, continuând însă cu laudele. Totuşi, nu renunţaţi la recompense, altfel pisica nu va mai veni. Repetaţi acest exerciţiu zilnic.

Şezi!

  Pisica stă în picioare în faţa dumneavoastră. Apăsaţi-o uşor pe şale şi spuneţi: „Şezi!”. Când se aşază spuneţi cald „bravo” şi daţi-i răsplata. Repetaţi procedura de patru-cinci ori sau atât timp cât felina se arată interesată. Exersaţi de două-trei ori pe zi.

Dă lăbuţa!

  După ce învaţă comanda „şezi” oferiţi-i un premiu. Apoi ridicaţi-i uşor piciorul drept şi spuneţi-i: „Dă lăbuţa”. Daţi-i o recompensă şi repetaţi până îşi ridică singură lăbuţa.

Sus!

  După ce execută comanda „şezi”, ridicaţi recompensa deasupra nasului pisicii, atât cât să nu poată ajunge la ea. Spuneţi-i: „Sus”. Acum ar trebui să se ridice pe lăbuţele din spate pentru a ajunge la mâncărică. Nu îi daţi voi să întindă un picior după aceasta. Când se ridică spuneţi „bravo!” şi daţi-i răsplata meritată.

Pupă!

  Pentru a determina o pisicuţă să vă pupe trebuie să folosiţi o metodă mai puţin plăcută, dar foarte eficace. Daţi-vă puţin pe faţă cu ceva ce ei îi place mult să mănânce. Apropiaţi-vă de ea, spuneţi „pupă!”, şi când începe să vă lingă ziceţi: „bravo!” şi daţi-i imediat o recompensă ce seamănă cu mirosul pe care îl aveţi pe faţă. Repetaţi de câte ori suportă pisica.

Culcat!

  Din poziţia „şezi” sau din picioare apăsaţi-o uşor pe o parte şi comandaţi-i în acelaşi timp: „Culcat”. Când pisicuţa este întinsă pe o parte nu uitaţi să o lăudaţi şi să o recompensaţi. Continuaţi, însă nu depăşiţi limita de răbdare a felinei, altfel dresajul nu va mai fi o joacă, ci un chin. (va urma)
Daniela Purgaru