Main menu

header

  Aşa cum vă promiteam în numărul trecut, vom continua să vă arătăm cum vă puteţi învăţa pisicuţa să se poarte frumos sau să facă diverse giumbuşlucuri la comandă.

Săritura prin cerc

  Da, şi dumneavoastră puteţi să transformaţi mâţa de apartament într-un star de circ. Totul e să aveţi răbdare. Confecţionaţi un cerc suficient de mare pentru ca pisica să poată sări uşor prin el. Lăsaţi-o întâi să inspecteze noul obiect, pentru a vă asigura că nu o va speria. Puneţi două scane faţă în faţă, la o distanţă de circa 15 cm unul de altul. Aşezaţi felina pe unul dintre ele şi arătaţi-i recompensa pe care aţi pus-o pe scaunul celălalt, spunând: „Sari!”. Ea va sări pentru a ajunge la mâncărică. Atunci când face acest lucru lăudaţi-o. Repetaţi figura câteva zile la rând, mărind din ce în ce mai mult distanţa dintre scaune. Atunci când pisicuţa execută cu interes comanda, instalaţi cercul între cele două scaune. Puneţi „premiul” pe celălalt scaun şi ţineţi cercul nemişcat. Atrasă de mâncare, aproape că nici nu îl va mai observa. Când va reuşi să sară fără momeală daţi-i o răsplată substanţială.

Adu!

  Luaţi-i pisicii o mingiuţă care să îi încapă în gură sau un alt obiect care îi place ei şi care este uşor de ţinut. Jucaţi-vă împreună cu obiectul ales timp de câteva minute, după care aruncaţi-l în apropiere şi spuneţi-i: „Adu!”. Când se duce după jucărie şi o atinge aruncaţi-i o recompensă şi ziceţi: „Bravo!”. Dacă nu aduce obiectul, îl puteţi „mânji” cu puţin miros de la recompensă. Când ia jucăria în botic, chemaţi-o folosind comanda deja învăţată: „Aici”. Deprinderea acestui exerciţiu ar putea dura câteva săptămâni.

Folosirea toaletei

  Nu, nu este o glumă. O pisică poate fi învăţată să îşi facă nevoile stând pe capacul vasului de toaletă, şi astfel puteţi scăpa definitiv de tăviţa cu nisip. Tranziţia se face însă treptat, în mai multe stadii. În primul rând, mutaţi tăviţa într-o parte a vasului de WC şi lăsaţi-o acolo timp de o săptămână. Apoi începeţi să o ridicaţi din ce în ce mai mult, punând sub ea o carte de telefon, un scăunel şi aşa mai departe, până ajungeţi la nivelul toaletei. Veţi vedea că, pentru a ajunge acolo, pisica va începe să folosească capacul de la toaletă. După ce constataţi că face acest lucru ţineţi capacul superior ridicat şi pe cel inferior (colacul) lăsat. Mutaţi tăviţa acum pe vasul de toaletă  Confecţionaţi un dispozitiv ca un fel de strecurătoare, puneţi în el granulele din tăviţă şi înlocuiţi-o pe aceasta din urmă cu noua „găselniţă”. Eliminaţi câte puţin din granule în fiecare zi şi după o săptămână sau două pisica se va obişnui să se urce pe vasul de toaletă pentru a-şi face nevoile. Atunci puteţi elimina complet strecurătoarea.
Daniela Purgaru