de Dana Purgaru
Boala limbii albastre este o boală virală care afectează ovinele, bovinele, caprinele şi alte rumegătoare, și în ultima vreme a fost confirmată la aproximativ 250 de animale din 12 județe din România. Aceasta a ucis deja peste 30 de animale și a afectat exporturile. Doctor Constantin Daniel Lescai, şef de clinică la Spitalul Salvavet Ilioara, ne-a explicat mai multe despre afecţiunea care a băgat spaima în deţinătorii de animale domestice de la noi din ţară.
Se transmite prin ţânţari
Boala limbii albastre (Bluetongue) a fost identificată pentru prima oară în România la 22 august, în judeţul Buzău. De atunci, cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Buzău, Olt, Prahova, Vâlcea, Bacău şi Gorj.
Este o boală vectorială, transmisă prin intermediul unei specii de ţânţari din Africa, și nu se răspândeşte de la animal la animal. „Perioada de transmitere este maximă spre sfârșitul verii și toamna, și se face prin intermediul insectelor hematofage din genul Culicoides. Este o afecțiune virală produsă de un Orbivirus și reprezintă o boală notificabilă - în momentul depistării sunt notificate organizațiile de profil internaționale (OIE)”, ne-a explicat medicul veterinar.
Nu afectează omul
Această afecțiune nu aduce niciun risc pentru sănătatea omului. Se manifestă cel mai grav la oi și nu afectează porcul și calul. „Virusul determină modificări la nivelul mucoaselor nazale și linguale, cât și la nivelul membrelor. Produce hipersalivație, tumefacție la nivelul capului și al limbii, respirație dificilă, șchiopătură, secreții nazale abundente, scăderea producției, morbiditate ridicată și mortalitate destul de redusă. Iarna europeană este un factor limitant important, dar, surprinzător, nu duce la eradicare”, ne-a mai spus specialistul. Pe continentul nostru, boala este cantonată în mai multe zone din partea de sud, cum ar fi Insulele Baleare, Sardinia, Sicilia, Corsica, în unele zone din Italia, Spania, Franţa, Portugalia, Grecia şi Bulgaria.
Sunt recomandate dezinsecţiile în gospodării
Potrivit Consiliului Ştiinţific al ANSVSA, din cauza schimbărilor climatice şi a particularităţilor biologice ale insectelor hematofage care transmit boala, este posibilă apariţia de noi focare în perioada următoare. Acest for analizează posibilitatea introducerii vaccinărilor împotriva bolii începând din acest an, în exploatațiile comerciale de bovine de lapte.
Deținătorilor de ovine, bovine și caprine li se recomandă să efectueze în gospodăria proprie dezinsecţii periodice, o metodă eficientă de distrugere a insectelor care transmit boala. De asemenea, aceștia au obligaţia să anunţe imediat medicul veterinar de apariţia unor semne de boală la animale și a cazurilor de moarte suspectă.
Boala nu se transmite prin contactul direct cu animalul bolnav şi nici laptele şi carnea provenite de la animalele bolnave nu constituie un pericol pentru sănătatea omului