Main menu

header

Locul unde copiii grav bolnavi primesc sprijin din partea Asociaţiei M.A.M.E.: centrul steluţelor

522 18 1de Diana Tudor

Undeva în inima Bucureştiului, pe Strada Mendeleev, se află un loc minunat, unde copiii care suferă de afecţiuni grave şi părinţii acestora primesc sprijin şi alinare. Este vorba despre Centrul Steluţelor, centru de suport, consiliere şi recuperare medicală înfiinţat de Asociaţia M.A.M.E. pentru a veni în ajutorul copiilor diagnosticaţi cu cancer şi alte boli grave, dar şi al celor care provin din medii sociale defavorizate.

Ce analize sunt obligatorii în timpul sarcinii

511 18 1de Cătălina Tăgârță

Sunteți gravidă sau vă doriți să rămâneți însărcinată? E bine să știți că în ambele situații e necesar să faceți un set detaliat de analize, pentru a depista din timp eventualele infecții ce ar putea fi transmise bebelușului fie la naștere, fie încă din viața intrauterină. Din păcate, multe dintre acestea nu sunt decontate de stat, însă, în unele cazuri, efortul financiar poate salva/schimba vieți. Așadar, iată care sunt analizele indicate și ce reprezintă fiecare.

Dr. Dorina Codreanu: „Crioconservarea, şansa în conceperea unui copil pentru cuplurile infertile“

488 18 1de Iulian D. Moleianu

A avea un copil este, în acelaşi timp, cel mai frumos vis, dar şi cea mai mare responsabilitate a unei femei. Problemele sociale actuale îşi pun amprenta atât de accentuat asupra noastră, încât întemeierea unei familii şi naşterea unui copil devin adevărate virtuţi în lumea de astăzi. Totuşi, progresele medicinei contemporane vin în sprijinul cuplurilor cu probleme, iar crioconservarea este una dintre metodele revoluţionare care salvează mii de familii.

Adina Tiţa, psiholog clinician şi psihoterapeut:„Contează foarte mult timpul de calitate pe care părinţii îl petrec cu copilul şi ascultarea emoţiilor lui“

485 18 1de Dana Purgaru

A fi părinte nu este numai un lucru minunat, ci și o provocare. În momentul în care copilul se naște, adulții care l-au adus pe lume trebuie să știe cum să gestioneze toate situațiile și stările prin care cel mic trece, pentru că miza este deosebit de importantă: de felul în care îl cresc depind destinul și personalitatea viitorului adult. Și pentru că statutul de mamă sau de tată vine de la sine, fără niciun curs de specializare și fără nicio diplomă, e de înțeles de ce, de foarte multe ori, părinții se simt copleșiți, iar relația cu odraslele lor are de suferit. Din fericire, ei au acum șansa să învețe de la specialiști cum să fie părinți exemplari prin cursurile de parenting. Adina Tița (foto), psiholog clinician și psihoterapeut în analiza tranzacțională la cabinetul individual de psihologie și la www.psyclass.ro, îi ajută pe adulți să găsească cele mai eficiente căi de a fi aproape de copilul lor, de a-l înțelege și de a-l iubi așa cum are el nevoie.

Simona Czudar: „Anual, în România, sunt abandonaţi, în medie, 1.400 de copii“

480 19 1de Dana Purgaru

Imaginea țării noastre a avut foarte mult de suferit după Revoluție din cauza numărului uluitor de copii abandonați. Am putea crede că, în lumea modernă și europeană în care trăim, situația s-a schimbat radical, însă realitatea este alta. Deși legislația și, odată cu ea, modul în care este tratat fiecare caz în parte au fost îmbunătățite considerabil, în România sunt abandonați în continuare copii. Cu sutele, în fiecare an. Nedoriți de părinți, neiubiți, cu aripile frânte de la naștere, obligați să se adapteze lângă oameni plătiți ca să-i crească până la majorat. Singura lor salvare este adopția. Simona Czudar (foto), director executiv în cadrul Organizației „Ador Copiii”, autorizată de Oficiul Român pentru Adopții să desfășoare servicii în domeniul adopției interne, ne-a explicat care este situația copiilor abandonați din țara noastră și în ce constă procedura adopției.

O invitaţie la copilăria veşnică: Teatrul de păpuşi

479 19 1de Laura Zmaranda

Imaginaţia, acea forţă care poate însufleţi fără efort orice personaj, este cea care face diferenţa majoră dintre copii şi oameni mari. Căzut în amorţire, Pinocchio se poate trezi dintr-o dată la viaţă, iar pentru asta este suficient ca un copil să-şi îndrepte privirea către el. În mâinile sale, păpuşa de lemn devine o făptură aievea, un prieten de nădejde care îl îndeamnă să privească şi spre celelalte jucării. Dar magia este şi mai mare atunci când în locul micuţului se află un adult. Căci sunt şi adulţi în mânile cărora păpuşile prind viaţă. Actorul păpuşar, privilegiat al unei caste aparte, are şansa de a retrăi prin fiecare spectacol pus în scenă frânturi din propria copilărie. Dar are, de asemenea, şi o menire aparte şi deloc uşoară. Aceea de a crea în faţa copiilor lumea efemeră a teatrului de păpuşi. Pentru a reuşi acest lucru este nevoie de o doză de copilărie, de talent şi de mult exerciţiu. Bogdan Tudor Pelerin, fondator al companiei „Pelerin”, manager, dar şi regizor totodată, face cu succes acest lucru de mai bine de 12 ani.

Mariana Balaban vă învaţă să vă convingeţi copiii să accepte mâncarea sănătoasă: „Produsele nou-introduse trebuie să semene cu cele care le plac lor“

476 19 1de Cătălina Tăgârță

Părinții își doresc tot ce e mai bun pentru copiii lor. De multe ori, ei nu realizează importanța alimentației sănătoase încă de la început, de când așteaptă să vină pe lume bebelușul, ci au această „revelație” pe măsură ce începe diversificarea și sunt din ce în ce mai preocupați ca produsele pe care le introduc în meniul zilnic al piticilor să fie nu doar gustoase, ci și sănătoase. Ce e de făcut însă când cel mic nu acceptă preparatele? Mariana Balaban (foto), reprezentanta site-ului mamadevocatie.ro și a clubului „Castelul Bucuriei” din Capitală, ne-a spus cum a trecut deja peste această problemă cu fetițele sale, Mara (3 ani) și Teodora (6 ani), şi cum o va face cu siguranţă şi cu mezina familiei.

Micuţul face nazuri la mâncare? Porţiile mici şi variate sunt cheia succesului!

473 18 2de Mihaela Zamfirache

Capriciile alimentare ale copiilor (mănâncă prea puțin sau prea mult, refuză alimentele noi, sar peste mese) devin motiv de stres pentru mulți părinți, care, din dorința de a le asigura o nutriție echilibrată, încep să-i șantajeze emoțional. Total greșit! Dacă aveți o astfel de problemă, tot ceea ce trebuie să faceți este să vă înarmați cu răbdare și să puneți în practică următoarele sfaturi.

Născuţii prematur pot deveni autişti

473 18 1de Dana Purgaru

Copiii ai căror mame au avut nevoie de medicamente pentru a provoca naşterea prezintă un risc mai mare de a suferi de autism, au anunţat recent cercetătorii americani. Oamenii de ştiinţă solicită efectuarea altor cercetări pe această temă, deoarece nu înţeleg cauza acestei legături, iar doctorii afirmă că naşterea indusă este sigură, necesară şi poate ajuta la salvarea vieţii bebeluşilor.

Drama copilului nedorit

de Claudia Tarța

Sunt multe cazuri în care copiii află în cel mai agresiv mod de la părinți că au fost și sunt nedoriți - simple accidente la un moment dat, care, ulterior, cresc cu această suferință în suflet și ajung la vârsta adultă întrebându-se de ce nu se integrează, de ce nu-și găsesc un partener sau de ce atrag numai parteneri nepotriviți. Iată de ce trăiesc tot timpul cu acest stigmat imprimat de propriii părinți că nu pot fi iubiți, că nu sunt doriți, că niciodată nu vor avea relații așa cum și-ar dori.

Medicul Mihaela Oros avertizează asupra copiilor care nu dorm bine: „Netratate, problemele de somn pot fi asociate în timp cu diabetul sau obezitatea“

468 18 1de Cătălina Tăgârţă

Deşi din punct de vedere istoric somnul a fost considerat multă vreme o stare pasivă, în prezent se cunoaşte foarte bine că este un proces dinamic, iar creierul rămâne în continuare activ chiar şi când oamenii dorm. În timpul somnului se secretă hormoni de creştere, prolactină, testosteron, toate cu rol în reglarea proceselor biologice ale organismului. Potrivit Mihaelei Oros (foto), medic primar pediatru şi preşedintele Asociaţiei pentru Tulburări de Somn la Copii şi Adolescenţi, în timp ce dormim se măreşte producţia de proteine (fără de care nu sunt posibile creşterea şi dezvoltarea armonioasă) şi are loc reglarea temperaturii.