Main menu

header

  Rubeola este o maladie virală, greu de recunoscut, şi care trece, deseori, neobservată. Afecţiunea durează în jur de o săptămână, nu afectează grav copilul, dar este periculoasă pentru femeile însărcinate şi pentru fetuşii acestora! Perioada de incubaţie a rubeolei este de 15 zile înainte de apariţia primelor simptome. Perioada de contaminare este de aproximativ opt zile după apariţia bubiţelor.

Apar febră şi bubiţe

  Copilul prezintă febră, care variază de la 38 până la 40 de grade Celsius. Erup bubiţe pe corp şi apar ganglioni. Puteţi să daţi copilului bolnav o doză corespunzătoare de Paracetamol, sub formă de sirop sau de supozitor, adaptat vârstei şi greutăţii lui, pentru scăderea febrei. Ca şi în cazul rujeolei şi al oreionului, cel mai bun tratament rămâne prevenirea bolii prin vaccinare.

Extrem de periculoasă la gravide!

  Pericolul nu este determinat de complicaţii, ci de riscul de contaminare a unei viitoare mămici şi de consecinţele asupra fetusului. În acest caz ar fi vorba despre o rubeolă congenitală. Dacă viitoarea mamă contactează rubeola în primele trei luni de sarcină, fetusul poate avea malformaţii grave. În aceste condiţii, se propune o întrerupere terapeutică a sarcinii. Riscul de a aduce pe lume un copil cu handicap după ce a fost contactată rubeola de mamă în primele luni de sarcină este de peste 80%. Pentru a evita această situaţie, este recomandat să se facă teste, în mod sistematic, la începutul sarcinii, pentru a şti dacă viitoarea mamă a avut deja rubeolă. Dacă testul este negativ, trebuie ca gravida să se vaccineze. Rubeola se face o dată în viaţă, de regulă în timpul copilăriei şi produce anticorpi ce rămân în organism pentru totdeauna.
Veronica Zărescu