Main menu

header

Crupul este cauzat de o infecţie cu virus. Un copil (până la vârsta de 5 ani) se poate îmbolnăvi foarte uşor cu ceea ce pare a fi o simplă răceală. Infecţia determină umflarea traheei, calea aerului fiind îngustată, iar copilului îi este greu să respire.

 Respiraţia este îngreunată

Simptomele crupului sunt asemănătoare cu cele ale unei răceli, cum ar fi: tusea, stări febrile, nas care curge. Specific crupului este faptul că micuţul se trezeşte noaptea cu o tuse severă, respiraţie grea şi cu o voce răguşită. Aceasta poate dura câteva ore, apoi se linişteşte şi doarme. Pe timpul zilei, copilul se simte bine, cu excepţia răcelii. Unii copii mai mari, cu vârsta cuprinsă între 3 şi 8 ani, ar putea avea crup întâmplător, fără să fie răciţi. Dacă micuţul nu se simte bine şi are febră, respiră cu greutate şi zgomotos, chiar şi atunci când se odihneşte, şi înghite cu dificultate, acesta trebuie consultat urgent de un specialist, dat fiind faptul că ar putea avea epiglotită.

Antibioticele nu îşi au rostul

Virusurile care determină crupul sunt cele care cauzează o simplă răceală. Aşadar, de obicei nu se poate preveni. A avea o răceală cu crup şi o respiraţie zgomotoasă îi sperie pe cei mici. Păstraţi-vă calmul în timpul crizelor nocturne şi liniştiţi-i ţinându-i în braţe şi vorbindu-le încet. Dacă au febră sau îi doare gâtul, le puteţi administra paracetamol. Umezeala din aer poate avea o influenţă pozitivă asupra lor. Ieşirea afară, în special atunci când aerul este mai rece, îl ajută pe copil să respire mai uşor. De asemenea, aveţi grijă să nu se fumeze în casă şi să fie bine aerisită camera micuţului. Nu îi daţi antibiotice dacă nu apar complicaţii, pentru că acestea nu au niciun efect în cazul infecţiilor cauzate de virusuri.

Veronica Zărescu