Main menu

header

de Veronica Zărescu

Studiile efectuate de specialişti arată că, în cazul copiilor sub 3 ani, plasarea scaunului de maşină în centrul banchetei din spate reduce la jumătate riscul de rănire în accidente. Locul din dreapta este preferat de părinţi pentru aşezarea micuţului, pentru uşurinţa accesului şi pentru a putea supraveghea mereu copilul.

La mijlocul banchetei
Recomandările producătorilor de sisteme de siguranţă indică centrul banchetei din spate pentru amplasarea scăunelului dacă părinţii pot achiziţiona un scaun auto cu sistem de prindere pentru mijloc. Deşi plasarea în orice loc pe bancheta din spate oferă o protecţie excelentă, scaunele de maşină aşezate în mijlocul banchetei au riscul cel mai mic de rănire.

Salvează vieţi!
Testele au evidenţiat faptul că, în cazul unui impact la viteza de 50 km/h, un copil de 30 kg proiectat în faţă devine o masă de 500 kg imposibil de reţinut. În caz de accident, 20% dintre copiii care nu sunt prinşi cu centura de siguranţă sunt aruncaţi din maşină, ceea ce multiplică de cinci ori riscul de a fi ucişi. Pe lângă faptul că micuţul dumneavoastră stă mult mai confortabil într-un dispozitiv adaptat mărimii lui, acesta oferă siguranţă copilului în cazul unui accident. Pentru a vă convinge de utilitatea scaunului auto, vă spunem numai că aşa puteţi  evita aruncarea micuţului din maşină în cazul unui şoc. În plus, scaunul auto al juniorului ajută la repartizarea forţei pe părţile mai rezistente ale corpului.

Preţ în funcţie de calitate
Valoarea reală a unui astfel de accesoriu este inestimabilă, având în vedere faptul că poate salva viaţa copilului. Încă din 2002, constructorii au obligaţia, pentru toate maşinile noi, să indice în manualul de utilizare dacă fiecare loc acceptă un scaun omologat pentru copil. În caz contrar, să facă lista scaunelor compatibile cu maşina şi preconizările de vârstă şi de  greutate ale copiilor. În magazine, preţul unui scaun auto variază între 200 şi 2.500 de lei, în funcţie de locul de unde îl cumperi, de firma producătoare, de calitatea materialului din care este făcut sau de îmbunătăţirile pe care le are.