Main menu

header

de Veronica Zărescu

Pe lângă masa bogată în mâncăruri din miel, Paştele înseamnă şi ouă roşii. Copiii, dar şi adulţii, adoră procesul de vopsire a ouălor de Paşte. Este modalitatea perfectă de a-şi lăsa creativitatea să zburde şi de a da naştere unor adevărate opere de artă.

Desene şi abţibilduri
Nu îi goniţi pe cei mici de lângă dumneavoastră atunci când pregătiţi bucatele pentru masa pascală şi mai ales atunci când vopsiţi ouăle. Le va face mare plăcere să participe la această operaţiune, pe care ei o văd hazlie. După uscarea vopselei, lăsaţi-i pe ştrengari să deseneze sau să scrie diverse mesaje, folosindu-se de creioane şi de markere colorate. Tot ei pot lipi abţibilduri, sclipici sau orice altceva se potriveşte şi le trece prin minte. Cojile de ou sparte pot fi şi ele folosite pentru a decora alte ouă.

Simboluri transmise din străbuni
Culorile cu care puteţi vopsi ouăle sunt ele însele simboluri transmise din străbuni, perpetuate şi în zilele noastre. Iată semnificaţia acestora:
- Roşu - sânge, soare, foc, dragoste şi bucurie de viaţă;
- Negru - absolutism, statornicie, eternitate;
- Galben - lumină, tinereţe, fericire, belşug, ospitalitate;
- Verde - reînnoirea naturii, prospeţime, rodnicie, speranţă;
- Albastru - seninătate, sănătate, vitalitate;
- Violet - stăpânire de sine, răbdare, încredere.
Fiecare linie trasată pe ou poate căpăta o semnificaţie deosebită, cum ar fi:
- linie dreaptă, verticală - viaţa;
- linie dreaptă, orizontală - moartea;
- linii duble, drepte - eternitatea;
- dreptunghi - gândirea şi cunoaşterea;
- linie uşor ondulată - apă, purificare;
- spirală - timpul;
- dublă spirală - legătura dintre viaţă şi moarte.

Decor pentru prăjituri
Puteţi folosi ouă crude, fierte sau golite de conţinut când vreţi să vopsiţi ouăle pentru Paşte. Cel mai bine este ca atunci când alegeţi să folosiţi ouăle decorate drept ornamente să le goliţi de conţinut înainte. Spălaţi şi uscaţi oul, după care folosiţi o seringă pentru a extrage albuşul şi gălbenuşul. Clătiţi coaja de ou cu apă rece şi lăsaţi-o apoi să se usuce bine.
Spargeţi un ou şi separaţi albuşul de gălbenuş, apoi amestecaţi gălbenuşul cu jumătate de linguriţă cu apă. Turnaţi câte puţin din acest amestec în mai multe ceşcuţe şi adăugaţi în fiecare o altă culoare de colorant alimentar. Folosiţi o pensulă de desen pentru a vopsi oul golit. Vopseaua din gălbenuş de ou poate fi folosită şi ca decor pentru prăjituri înainte de a le introduce în cuptor sau pentru a colora pâinea înainte de a o pune în toaster.
Astfel, copilul dumneavoastră va considera şi mâncarea parte a jocului. Lăsaţi-l pe cel mic să ţină oul în timp ce ornaţi jumătatea superioară, apoi aşezaţi-l în carton, pentru a se usca, timp de cel puţin un minut. Vopsiţi şi cealaltă jumătate a oului şi puneţi-l invers la uscare. În speranţa că sfaturile noastre v-au fost de folos, vă dorim Sărbători Fericite!