Main menu

header

de Veronica Zărescu

Gălbeneala fiziologică este frecventă la bebeluşi în primele zile de viaţă. Ea este cauzată de acumularea de pigment galben, bilirubina, care dă pielii micuţului o coloratură gălbuie. De cele mai multe ori, icterul dispare spontan în câteva zile, însă există situaţii în care se impune efectuarea unui tratament prin fototerapie.

„Boala” dispare rapid
Bilirubina este un pigment produs de globulele roşii din sângele fetusului, care este, în mod normal, curăţat de ficat şi eliminat prin urină şi scaun. Deci, dacă bebeluşul are icter, acesta este cauzat de surplusul de bilirubină, fiindcă ficatul nu reuşeşte să o elimine destul de repede. Icterul fiziologic devine vizibil în primele trei-cinci zile de viaţă, apoi dispare rapid, pe măsură ce ficatul bebeluşului se maturizează. El afectează aproximativ 60% dintre bebeluşii sănătoşi, născuţi la termen, şi peste 80% dintre copiii născuţi prematur.

Tratament prin fototerapie
Dacă sângele bebeluşului conţine prea multă bilirubină, putem vorbi despre icter patologic, care poate afecta unele celule cerebrale ale bebeluşului. În această situaţie, bebeluşul devine mai puţin activ şi, în unele cazuri, poate să aibă convulsii. Icterul patologic poate declanşa surzenia, o paralizie cerebrală sau chiar un grad de retard mintal. După depistarea cauzelor apariţiei icterului prin efectuarea unui set complet de analize sangvine, medicul poate să vă propună un tratament prin expunerea bebeluşului la lumină, numit fototerapie.

Laptele matern şi reacţia de îngălbenire
Câteodată, gălbeneala bebeluşilor alăptaţi la sân poate să persiste până la 2 luni. Dacă micuţul se dezvoltă bine, ia în greutate, are scaunul şi urina normale, atunci această formă de gălbeneală nu declanşează niciun fel de probleme şi nu necesită tratament. Trebuie continuat în mod normal alăptatul şi, eventual, mergeţi săptămânal la medic pentru examinarea micuţului.