Main menu

header

de Veronica Zărescu

- Alegeţi jocuri logice şi distractive, fără violenţă sau imagini şocante

Dacă în urmă cu 20 de ani copiii se jucau fotbal şi şotronul în parc, în zilele noastre, micuţii descoperă tărâmul magic, virtual, al jocurilor pe televizor sau pe calculator. Există însă atât avantaje, cât şi dezavantaje ale acestei activităţi. Principalul pericol pe care-l reprezintă joaca pe televizor este că ştrengarii îşi petrec cea mai mare parte a timpului în faţa ecranului, uitând complet de orice altă activitate.

Nu vă abandonaţi copilul în mediul virtual!
În faţa provocării jocului, copilul sau adolescentul încearcă în permanenţă să-şi îmbunătăţească scorul, să treacă la nivelul superior al cursei virtuale la care participă. Astfel, îşi petrece tot timpul liber agăţat de joy-stick, uitând complet nu numai de şcoală, dar şi de întâlnirile cu prietenii, de sport, de tot ceea ce ar putea contribui la echilibrul său fizic şi psihic. Specialiştii avertizează că, adesea, această activitate devine obsesie pentru tineri.

Metode pentru evitarea dependenţei
Nu adoptaţi metode categorice de a confisca jocurile şi de a-i interzice această activitate. Mai bine adoptaţi o atitudine diplomatică, ce este de cele mai multe ori mai eficientă. Încercaţi următoarele metode:

Provocaţi-i gelozia
Metoda este valabilă pentru familiile în care există cel puţin doi copii. Lăsaţi-vă copilul să se joace cât doreşte, fără limite, în timp ce dumneavoastră vă distraţi cu fratele sau cu surioara sa. O să vedeţi că o să vi se alăture repede;

Propuneţi-i alternative
Propuneţi-i copilului să vă jucaţi împreună un joc de societate care-i place lui mult. Aveţi toate şansele să se arate şi el disponibil pentru dumneavoastră;

Negociaţi
Oferta este simplă: dacă vrea să se joace trebuie să ia note bune la şcoală;

Stabiliţi un program
Stabiliţi împreună orele şi priorităţile. Vremea alocată temelor, momentul distracţiei cu prietenii în aer liber, jocul pe televizor, baia zilnică şi somnul.
Dacă după toate aceste încercări simţiţi că micuţul dumneavoastră se refugiază într-o lume a sa, poate fi pentru că încearcă să scape dintr-o realitate care-l stresează. Identificaţi cauzele acestei probleme sau, dacă vă simţiţi depăşiţi, nu ezitaţi să apelaţi la un psiholog. În numărul viitor al revistei noastre vă vom da câteva sfaturi pentru a ţine sub control această activitate, fără să limitaţi accesul copilului la inovaţiile tehnologiei moderne. (va urma)