Main menu

header

de Veronica Zărescu

- Băieţii, cei mai înfocaţi jucători

Portretul robot al jucătorului-tip este mai degrabă masculin, deoarece temele jocurilor se bazează, de regulă, pe acţiune: misiuni ce trebuie îndeplinite, lupte, rapiditate în luarea deciziilor, iar toate acestea îi interesează mai mult pe băieţi, care au nevoie să domine lumea exterioară. De asemenea, aceste jocuri îi fac să se descarce de toate pornirile agresive, în timp ce fetele au un comportament mai degrabă interiorizat, axat mai mult pe imaginar, pe relaţii, pe afectiv. Lumea fetelor este, în general, mai apropiată de lumea poveştilor decât de cea a jocurilor video.

Avantaje şi dezavantaje
Jocurile video dezvoltă memoria, concentrarea, reflecţia, coordonarea mişcărilor şi socializarea copilului. Calitatea graficii şi a scenariilor îl ajută să se adâncească în universuri fantastice, de poveste. Un joc se bazează pe o căutare, deci copilul are un obiectiv, o misiune, este activ. Partea negativă o reprezintă violenţa. De asemenea, ritmul frenetic din unele jocuri este o sursă de stres pentru copil, iar în unele cazuri, este provocată şi o confuzie între lumea virtuală şi cea reală în mintea copilului.

Asiguraţi-vă că jocul corespunde vârstei
Ca şi pentru filme, este obligatoriu să existe o explicaţie detaliată pe ambalaj. Consultaţi-o atenţi şi asiguraţi-vă că jocul corespunde vârstei, înclinaţiilor şi personalităţii copilului dumneavoastră şi că este lipsit, pe cât posibil, de elemente de violenţă.

Implicaţi-vă alături de copil
Urmăriţi permanent cu ce se joacă, discutaţi cu el despre tema jocului şi chiar implicaţi-vă în misiunea pe care copilul o are de îndeplinit.

Limitaţi-i timpul în faţa televizorului!
Limitaţi timpul petrecut de copil în faţa televizorului şi implicaţi-l în activităţi din lumea reală, cum ar fi sporturile în aer liber sau lumea minunată a cărţilor din bibliotecă.

Încurajaţi-l să socializeze
Nu lăsaţi copilul să se joace singur ore în şir. Cumpăraţi-i jocuri care să permită participarea mai multor persoane. Astfel, copilul îşi va chema prietenii şi va socializa cu ei în vreme ce se joacă. Jocul video în grup permite o ancorare mai puternică în realitate.