Main menu

header

de Veronica Zărescu

Mătreaţa nu este foarte întâlnită la copiii mici, dar este posibilă în câteva cazuri. În mod normal, celulele pielii scalpului se reînnoiesc permanent, dar acest proces nu este vizibil. Medicii sunt de părere că multiplicarea excesivă a unei ciuperci determină o reînnoire celulară mai rapidă. Când acest lucru se întâmplă puteţi observa apariţia unor coji albe sau gri pe capul copilului. Mătreaţa nu este contagioasă sau periculoasă, dar conferă un aspect neplăcut părului şi poate fi însoţită de mâncărimi.

Părul trebuie clătit bine după spălare!
Pot exista şi alte cauze ale mătreţii, cum ar fi arsurile solare la nivelul scalpului sau folosirea excesivă a şamponului fără a limpezi bine părul ulterior. Pentru evitarea unor astfel de situaţii, puneţi copilului pălăriuţă de soare ori de câte ori vă plimbaţi şi folosiţi o cantitate de şampon moderată, clătind de două ori părul micuţului. De asemenea, formele uşoare de dermatită seboreică, eczeme sau psoriazis pot cauza descuamarea pielii, inclusiv la nivelul scalpului. Dacă descuamarea este însoţită de căderea părului într-un anumit loc, atunci poate fi vorba despre o ciupercă locală contactată de micuţ. În aceste cazuri este necesar să consultaţi un medic dermatolog, pentru un tratament adecvat.

Există şampoane speciale
Dacă aţi exclus toate cauzele medicale şi copilul tot are mătreaţă, atunci încercaţi să îi periaţi părul înainte de şamponare şi să îl spălaţi zilnic cu un şampon neutru, ce îndepărtează cojile în exces. Dacă nici această metodă nu funcţionează, atunci solicitaţi medicului să vă recomande un şampon medicamentos anti-mătreaţă, ce conţine gudron sau acid salicilic. Folosiţi-l de două ori pe săptămână sau chiar mai des dacă este nevoie.