Main menu

header

O persoană care are simptome de autism trebuie examinată de o echipă de specialişti, respectiv de un medic psihiatru, un psiholog, un neurolog, un logoped şi un consultant pe probleme de educaţie. Sunt necesare şi alte analize cum ar fi: analiza sângelui, tomografie, scanare RMN a creierului şi electroencefalograma. Tratamentul autismului se bazează în primul rând pe educaţie. Acesta trebuie adaptat fiecărei persoane în parte, în funcţie de simptome şi de nevoi, deoarece fiecare autist prezintă particularităţi proprii. Tratamentul poate include:

Terapie comportamentală  
     Acest tip de tratament ajută copilul să se adapteze condiţiilor sale de viaţă (să se îmbrace şi să mănânce singur, să folosească toaleta etc.). Programe de integrare  - Socializarea cu mediul şi cu oamenii ajută micuţul să se adapteze lumii înconjurătoare pe cât posibil; - Asigurarea unui mediu organizat de viaţă: este foarte important să urmeze o rutină a activităţilor zilnice.

 

Terapie audiovizuală  
     Acest tratament poate ajuta copilul autist care nu poate vorbi să interacţioneze prin alte metode alternative, cum ar fi comunicarea nonverbală: gesturi, imagini etc.

Controlarea regimului alimentar  
     Unii dintre aceşti copii mănâncă de exemplu foarte multă pâine.

Tratamentul medicamentos  
     Acesta este prescris numai de medicul psihiatru, după stabilirea diagnosticului personalizat al copilului respectiv.
Terapie fizică Este necesară pentru a ajuta copiii autişti să îşi controleze stereotipiile. De regulă, acestora le place foarte mult apa, iar unii dintre ei înoată foarte bine.

Exerciţii logopedice
     În funcţie de tipul de autism de care suferă, copilul poate fi ajutat de un medic logoped să înceapă să vorbească. Deoarece cauzele autismului nu sunt cunoscute, această boală nu poate fi prevenită, însă diagnosticarea şi tratamentul precoce pot diminua efectele acestei afecţiuni şi permit integrarea copilului în societate.

Veronica Zărescu