Main menu

header

de Veronica Zărescu

În ultimii ani, din ce în ce mai mulţi tineri aleg să urmeze câte două facultăţi, să facă studii postuniversitare, să îşi înceapă o carieră, dar nu se gândec nici pe departe să devină părinţi. Nivelul de trai scăzut din România, lipsa unei locuinţe şi chiar factorul psihologic de a se implica într-o căsnicie îi determină pe tineri să fugă de responsabilitatea de a da viaţă unui copil.

Familie sau carieră!?
Specialiştii sunt îngrijoraţi de faptul că din ce în ce mai multe femei amână chiar până la vârsta de 38 de ani naşterea unui copil, mai cu seamă din dorinţa de a-şi face mai întâi o carieră. Din păcate, ceasul biologic al femeii nu este interesat de planurile sale şi marchează îmbătrânirea organismului. Aşa că atunci când cariera a dat roade, când suportul financiar există, iar alesul inimii îi este alături, femeia constată că nu poate rămâne însărcinată.

După 38 de ani se impune cezariana
Potrivit medicilor, între 30 şi 37 de ani, fertilitatea începe să scadă, ovulele îmbătrânesc, uterul femeii poate fi fibromatos şi îşi pierde elasticitatea. Astfel, apare pericolul avortului spontan, iar femeia trebuie să facă unele tratamente hormonale pentru a duce sarcina la termen. În plus, după 38 de ani, creşte riscul naşterii unui copil cu malformaţii genetice, cum ar fi sindromul Down, motiv pentru care ginecologii recomandă efectuarea unor teste speciale. Incidenţa declanşării unui avort spontan este foarte mare, în special între a 8-a şi a 10-a săptămână de sarcină. Deoarece fibrele musculare uterine nu se mai destind, o naştere naturală poate duce chiar la ruperea părţilor moi ale aparatului genital. De aceea se recomandă naşterea prin cezariană.

Riscurile pot fi controlate
Dacă femeia este sănătoasă atât fizic, cât şi psihic şi îşi doreşte foarte mult un copil, atunci merită să încerce. Riscurile medicale la care se supune o gravidă de peste 38 de ani la conceperea şi naşterea unui copil pot fi controlate. Mai mult, dacă sarcina a apărut pur şi simplu şi femeia ţine cu tot dinadinsul să devină mamă, înseamnă că va fi în stare, din punct de vedere al psihicului, să ţină sarcina şi să facă faţă greutăţilor ulterioare. Specialiştii susţin că de moralul mamei depinde, în mare măsură, dezvoltarea fătului şi, mai târziu, creşterea şi dezvoltarea normală a copilului.