Main menu

header

de Veronica Zărescu

Cele mai frecvente alergii întâlnite la copii sunt provocate de căpşuni, caise, cireşe, kiwi, piersici, ananas, pere şi chiar unele soiuri de mere. De exemplu, căpşunile şi kiwi nu se recomandă copiilor sub 1 an. Atunci când fructele sunt conservate, procesate, coapte sau fierte sub orice formă, efectele alergice se reduc. Dacă micuţul dumneavoastră nu tolerează merele proaspete, se poate bucura fără nicio problemă de gem, suc, plăcintă sau de mere coapte.

Spălaţi poamele foarte bine!
Alergia este cauzată, în general, de coaja fructului. Prin urmare, dacă micuţul este alergic la piersici, descojiţi-i fructul şi daţi-i pulpa. Manifestările clasice ale alergiilor au loc în momentul contactului cu fructele şi constau în:
- mâncărimi şi umflături în gură, pe buze, limbă şi în gât;
- conjunctivite alergice (ochi înroşiţi şi înlăcrimaţi);
- rinite alergice (curge nasul);
- erupţii cutanate (urticarie).
Simptomele mai severe se manifestă cu stare de vomă, crampe şi diaree. Acestea dispar la câteva ore de la întreruperea alimentării cu fructul respectiv. După o perioadă puteţi încerca din nou cu acel tip de fruct, pentru că metabolismul micuţului este în schimbare, iar alergia poate dispărea de la sine. Pentru evitarea declanşării alergiilor la fructe, spălaţi-le bine înainte de consum.